FBI ifrågasätter terrormotiv

NYHETER

Esteban Santiago, 26, sköt ihjäl fem personer vid bagageutlämningen på Fort Lauderdale-flygplatsen.

Nu har åklagaren beslutat att väcka åtal för brott som kan straffas med döden.

Men inte terrorbrott.

1 av 21
Esteban Santiago

Först spekulerade polisen i USA om att Santiago hade utfört en terrorist-handling. Men under lördagskvällen, svensk tid, meddelade man från amerikansk polis att det rörde sig om mord, och inte terrorism.

Bakgrunden är, enligt ABC News, att Santiago åkte till Florida för att genomföra dådet specifikt, men utan att ha bestämt sig för ett motiv, enligt George Piro från FBI.

Han ska inte ha uttalat sig kring något motiv, eller ha tagit någon gisslan under dådet.

Han ska också ha agerat helt på egen hand, enligt CNN.

Under lördagen beslutade också en åklagare att åtala Santiago för vad nyhetsbyrån AP kallar ”ett våldsdåd på en internationell flygplats som ledde till dödsfall”. Åklagarens yrkande gör att 26-åringen riskerar att dömas till döden.

Men han åtalas inte för något terrorrelaterat.

Ett vittne som stod intill Santiago berättar för ABC News att den misstänkte gärningsmannen agerade lugnt, utan att säga ett ord och känslolös. Han sköt tills kulorna tog slut.

Gripandet gick lugnt till, enligt polisen Scott Israel till CNN.

Esteban Santiago bodde i Alaska. Där arbetade han för Alaska Army National Guard fram till november 2014. Därifrån blev han uppsagd eftersom hans insats inte var ”tillfredsställande”, enligt CNN.

I november 2016 besökte Santiago FBI i Anchorage, Alaska, där han berättade för myndigheten att han hörde röster. Han skulle också ha fått instruktioner från underrättelseorgan att titta på IS-filmer på nätet. Han ville få hjälp med sina psykiska problem.

Santiago ska ha fått hjälp, enligt hans bror Bryan Santiago, under en kortare period. I samma veva beslagtog FBI hans vapen – samma vapen som senare användes vid skjutningen. Han ska ha fått tillbaka det så sent som förra månaden, efter att en utredning visat att han inte led av någon psykisk störning, rapporterar Reuters.

Esteban Santiago var soldat i Irak under tio månader från april 2010 till februari 2011, och Santiagos släkting säger till CNN att han var förändrad efter den resan.