Rex Tillerson grillas – om rysskopplingar

Foto: AFP/Getty
Rex Tillerson med Vladimir Putin
NYHETER

Samtidigt som uppgifter om att Putin sitter på skadlig information om Donald Trump läckt ut ska utrikesministern Rex Tillerson frågas ut i senaten.

Högst på agendan: Hans kopplingar till Putin och Ryssland.

Tillerson väntas också tala om hur han vill förändra relationen till Ryssland och andra stormakter som utrikesminister.

I dag fortsätter Trumps ministrar att frågas ut i senaten. En av dem som ska grillas är USA:s troliga näste utrikesminister Rex Tillerson.

Den före detta chefen för oljebolaget ExxonMobil väntas få svara på en rad frågor om sin relation till Ryssland.

Under sin tid på Exxon har Tillerson haft tät kontakt med den ryska regeringen. För fem år sedan skrev han ett avtal om oljeborrning i ryska Arktis, värt 300 miljarder dollar. Borrningarna har dock inte inletts eftersom USA riktat sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim. Tillerson har också fått en vänskapsmedalj av Vladimir Putin själv.

Väckt ont blod

Hans Rysslandskopplingar har väckt ont blod hos tunga politiker i USA och kommer sannolikt att komplicera USA:s relation med Europa. Republikanska senatorer – och Trump-motståndare – som Lindsey Graham, Marco Rubio och John McCain var snabbt ute och kritiserade utnämningen.

Donald Trump är inte särskilt bekymrad över hur utfrågningarna kommer att gå i veckan.

– Godkännandeprocessen går utmärkt. Jag tror att de alla kommer att godkännas, sa han vid ett kort uttalande från sitt residens i New York, enligt Business Insider.

Under gårdagen läckte hemligstämplade dokument ut som gör gällande att Putin sitter på skadliga ekonomiska och personliga uppgifter om Donald Trump, enligt CNN.

”Fejknyheter”

Trumps rådgivare uppges även ha stått i direkt kontakt med den ryska regeringen i fem år. Men Trump twittrade snabbt ut och avfärdade det hela: ”Fejknyheter – en total politisk häxjakt!”.

Även dessa nya uppgifter lär hamna på agendan när Tillerson hörs i senaten i dag.

Ett dokument rörande det tal som Tillerson tänker hålla inför senaten har läckt ut till flera amerikanska medier. I det framgår att han kommer att beskylla Obamaadministrationen för att ha varit alltför svag i sin utrikespolitiska framtoning gentemot bland annat Ryssland.

Trump håller presskonferens

Tillerson väntas också ta upp Kinas agerande gentemot Nordkorea:

”Vi kan inte fortsätta acceptera tomma löften som de Kina avlagt om att pressa Nordkorea mot förändring”, citerar nyhetsbyrån Reuters det dokument som läckt ut.

Klockan 17 i dag svensk tid har även Donald Trump kallat till sin allra första presskonferens sedan han vann valet den 8 november.

TRUMPS REGERING