Kollegan om spionen bakom rapporten: ”Han är James Bond”

Brittiska underrättelsetjänsten MI6.

avGustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Välvårdad, högeffektiv och mycket noggrann.

Ex-spionen Christopher Steele, som ligger bakom skandalrapporten om Donald Trump, beskrivs som verklighetens James Bond.

– Jag presenterade honom faktiskt så för min fru, säger en tidigare kollega till NBC News.

Christopher Steele, tidigare spion vid den brittiska underrättelsetjänsten MI6, kunde nog aldrig ana vad som väntade när han tog sig an uppgiften att granska Donald Trumps kopplingar till Ryssland.

Steele var i flera år stationerad i Moskva. Där skaffade han sig ett omfattande nätverk av uppgiftslämnare. De använde sig 52-åringen av för att kartlägga fastighetsmogulen. Rapporten, som ex-spionen skrev på uppdrag av en politisk motståndare till Trump, innehåller en mängd häpnadsväckande uppgifter. Den gör gällande att Ryssland har känslig politisk, ekonomisk och personlig information om Trump. Uppgifterna ska vara så explosiva att de skulle kunna användas för att utpressa den blivande presidenten. Bland annat påstås den ryska säkerhetstjänsten FSB ha arrangerat och dokumenterat sexträffar mellan Donald Trump och prostituerade på hotell i Moskva.

Lämnade katten – och försvann

Inget av det som beskrivs i rapporten har kunnat verifieras. Trump har dömt ut den som fullständigt falsk, och den ryska regeringen har sagt sig inte ha någon skadlig information om honom.

Trots det så valde USA:s säkerhetstjänst att informera både den blivande presidenten och hans företrädare om uppgifterna. Detta läckte till CNN, och den globala jättenyheten var ett faktum.

Christopher Steele gick under jorden bara timmar efter att hans namn blev känt. Sedan dess är ex-spionen försvunnen. Han uppges frukta för sin och sin familjs säkerhet.

– Han bad mig ta hand om hans katt eftersom han skulle resa bort några dagar. Jag vet inte var han skulle eller hur man får tag på honom, har en granne sagt till brittiska The Telegraph.

Pluggade vid Cambridge

Nu kommer nya uppgifter om den mystiske 52-åringen.

Nigel West, författare och historiker som tidigare arbetat med Christoper Steele, beskriver honom som en verklig upplaga av spionernas spion: James Bond.

– Han är James Bond. Jag presenterade honom faktiskt så för min fru, säger West till NBC News.

Steele läste, precis som den fiktive underrättelse-mannen som är petig med drinkarna, vid det välkända universitetet i Cambridge norr om London. Direkt efter examen rekryterades han till underrättelsetjänsten. I början av 90-talet placerades agenten i Moskva. Enligt NBC var han ansvarig för hanteringen av Alexander Litvinenko, som hoppade av dåvarande KGB och blev en tongivande kritiker av den ryska regimen.

”En imponerande individ”

Tv-kanalen har varit i kontakt med flera tidigare kollegor till Steele. De beskriver honom som noggrann, disciplinerad och effektiv. Han uppges också vara en intensiv person med ett välvårdat yttre.

– Han är väldigt professionell, en imponerande individ. Han vet väldigt mycket om människorna som han talar om, säger John Sipher, tidigare agent vid amerikanska CIA som arbetat med Steele i Moskva, till NBC.

Huruvida de ryska uppgifterna om Trump stämmer är dock långtifrån säkert, medger Sipher.

– Ingen säger att Steele tror på något av detta. Vad han fick i uppdrag att göra var att skriva ett antal rapporter utifrån vad han kunde få fram från sina kontakter.

En sak står fullständigt klar: För Donald Trump är uppgifterna inte vatten värda.

”Det står nu klart att de falska anklagelserna mot mig har samlats ihop av mina politiska motståndare och en misslyckad spion som är rädd för att bli stämd”, skriver den blivande presidenten på Twitter.