Bunkerläkarens offer träder fram – berättar om skräckdygnen

1 av 8
NYHETER

”Isabel Eriksson” kidnappades och hölls fången i skräckbunkern på läkarens gård i Skåne.

Nu berättar hon för första gången om tiden i fångenskap.

– Han ville att vi skulle sova ihop… och det var ju helt fruktansvärt att sova bredvid någon som hade kidnappat en, säger hon i SVT:s Skavlan.

Det var i september 2015 som en kvinna kidnappades av läkaren Martin, 39. Hon hölls fången i sex dygn och har nyligen släppt en bok under pseudonymen Isabel Eriksson.

Nu träder hon fram för första gången.

– Han ville att vi skulle sova ihop… och det var ju helt fruktansvärt att sova bredvid någon som hade kidnappat en. Han ville hela tiden ha kroppskontakt, säger Isabel i SVT:s Skavlan, som sänds i kväll.

”Han bara tittade på mig”

Läkaren Martin träffade Isabel i en lägenhet i Stockholm och bjöd henne på jordgubbar preparerade med sömnmedel. När hon vaknade upp befann hon sig i bunkern i Skåne.

– Jag ser ett plåttak och en man som sitter på en stol bredvid mig och bara tittar på mig och så ser jag att jag har en kanyl i armen som jag hastigt sliter av, säger kvinnan i programmet.

Det hela avslöjades när Martin och Isabel gick in på polisstationen på Norrmalm i Stockholm. De ville ha tillgång till kvinnans lägenhet, som hade nytt lås eftersom hon då var anmäld som försvunnen. Men polisen fattade misstanke och tog kvinnan åt sidan.

Då berättade hon den fruktansvärda sanningen: Hur han låst in henne i en specialbyggd bunker med tanken att hålla henne där ”i flera år” som sin flickvän.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig, sa kvinnan i förhör.

Dömdes till åtta års fängelse

I fem års tid hade läkaren byggt en specialkonstruerad bunker vid sitt hus i Skåne. Ett ljud- och ljusisolerat utrymme med två säkerhetsdörrar av metall försedda med elektroniska kodlås och en tillhörande, insynsskyddad rastgård – en bunker anpassad för att hålla människor instängda i under en lång tid.

När historien uppdagades rapporterade medier över hela världen om fallet.

I tingsrätten dömdes mannen till tio års fängelse medan hovrätten i april 2016 sänkte straffet till åtta års fängelse för människorov. Åklagaren menade att mannen borde ha dömts för grov våldtäkt, men både tingsrätten och hovrätten menar att brottet inte kan bevisas.

Fotnot: Isabel Eriksson heter egentligen något annat och lever under skyddad identitet.

LÄS MER

”Det var den perfekta flickvännen, det var så han resonerade”