Annie Lööf: Riktar sökljuset mot statsministern

avEbba Thornéus, Olof Svensson, Pär Karlsson

NYHETER

Centerledaren Annie Lööf tvekar om att gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

I stället öppnar hon upp för att rikta fokus mer mot Stefan Löfven, säger hon i en intervju med DN.

Under dagen sitter Allianskledarna i möte om hur man ska gå vidare.

1 av 2 | Foto: Lasse Allard

Än har inget tydligt besked kommit från Alliansen om de kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist som uppstod i samband med IT-skandalen inom Transportstyrelsen.

I tisdags lämnade regeringen in en redogörelse till Konstitutionsutskottet där man försökte förklara regeringens hangtering av skandalen och vilken information Hultqvist hade.

I onsdags sa Liberalernas Jan Björklund att Alliansen kommer att ge ett besked i frågan i slutet på den här veckan och under torsdagen träffades alliansledarna för att diskutera saken vidare. Ett samlat besked från dem väntas komma i dag eller imorgon, uppger källor för Aftonbladet.

De borgerliga partierna har tidigare öppnat för att man kan komma att ändra sig om ny viktig information kommer fram.

Mitt uppe i arbetet

Enligt C-ledaren Annie Lööf är målet att hitta en gemensam allianshållning i frågan och poängterar att man just nu är mitt uppe i det arbetet, berättar hon i en intervju med DN.

Samtidigt poängterar hon att linjen från partiet har varit att misstroendeförklaringen mot Hultqvist ligger kvar om ingen ny information kommer fram.

– Och det har kommit fram ganska väsentlig information de senaste veckorna, säger Lööf till till DN och syftar på uppgifterna om att statsministerns närmaste medarbetare, Emma Lennartsson, fick information om it-skandalen innan statsministern.

”Riktar sökljuset än mer mot statsministern”

Samtidigt öppnar Lööf upp för att rikta mer fokus mot Löfven.

– Jag tycker att det som har framkommit hittills riktar sökljuset än mer mot statsministern, säger Lööf till DN och tillägger att ett besked om huruvida alliansen kommer att gå vidare med Hultqvist kommer avgöras inom kort.

Senast igår, onsdag, begärde Sverigedemokraterna att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister. Omröstningen kommer att hållas under fredagen. Alla Allianspartier har meddelat att man inte kommer att stödja SD:s krav.