Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea: ”Trumps ord är en krigsförklaring”

avJoakim Magnå

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho kallar USA:s president Donald Trumps skarpa ord de senaste dagarna en krigsförklaring.

Yong-ho förklarar att nordkoreanerna kan komma att skjuta ner amerikanska bombplan.

– Vi har inte förklarat krig mot Nordkorea, att antyda det är absurt, säger Sarah Huckabee Sanders, Vita husets pressekreterare.

Foto: TT
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho.

President Trump sa i ett tal inför FN:s generalförsamling i tisdags i förra veckan att USA kan tvingas att ”helt utplåna” Nordkorea om provokationerna inte upphör.

Donald Trump har sedan dess fortsatt att varna Nordkorea.

– Han sa att vårt lands ledarskap inte kommer att finnas kvar mycket längre. Trumps ord är en krigsförklaring mot vårt land, säger Ri Yong-ho, Nordkoreas utrikesminister, till journalister utanför sitt hotell i New York på måndagen innan avfärden till flygplatsen, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Ri Yong-ho betonar att FN och världssamfundet tydligt uttryckt att man inte önskar att ”ordkriget mellan Nordkorea och USA leder till handling”.

– Hela världen ska komma ihåg att det var USA som först förklarade krig, säger han.

Enligt honom har Nordkorea rätt att i självförsvar skjuta ner amerikanska bombplan som flyger i närområdet.

– Sedan USA förklarat krig mot vårt land har vi all rätt att vidta motåtgärder, inklusive rätten att skjuta ner USA:s strategiska bombplan även om de inte är inne på nordkoreanskt luftrum, säger han, enligt Reuters.

– Frågan om vem som snart inte kommer att finnas kvar kommer att få sitt svar då.

”Aldrig lämpligt”

Sarah Huckabee Sanders, Vita husets pressekreterare, kommenterade uttalandet på en pressträff. Enligt henne är det absurt att prata om ”krigsförklaring”.

– Vi har inte förklarat krig mot Nordkorea, säger hon på en pressträff i Vita huset.

Hon kommenterade även utrikesministerns hot om att skjuta ner amerikanska flygplan.

– Det är aldrig lämpligt för ett annat land att hota med att skjuta ner flygplan på internationellt vatten, säger hon.

När Donald Trump uttalande sig om det spända läget på Twitter i söndags riktade han sig direkt mot Ri Yong-ho, som också hade talat i FN.

”Om han upprepar samma sak som ’Little Rocket Man’ kommer de inte att vara kvar mycket längre”, skrev Trump och använde sitt nya smeknamn på diktatorn Kim Jong-un.

Sydkorea manar till lugn

I lördags flög ett amerikanskt bombplan av typen B-1 Lancer med en eskort av stridsflygplan demonstrativt nära Nordkoreas luftrum, närmare än på många år.

Ri Yong-ho sa i sitt FN-tal i lördags att Donald Trump lider av storhetsvansinne.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet, sa han.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha uppmanade på måndagen USA att inte hetsa Nordkorea mer, skriver AFP.

– Det är nödvändigt att vi, Korea och USA tillsammans, hanterar situationen ... för att förebygga så att inte spänningen ökar ytterligare, säger han i ett tal i Washington.

ARTIKELN HANDLAR OM