Trots Trumps utspel – Melania utan slöja i Saudiarabien

Presidenthustrun Melania Trump bär inte någon slöja när hon på lördagen besöker Saudiarabien.

För bara två år sedan rasade Donald Trump mot dåvarande presidentfrun Michelle Obama – för att hon inte täckte sitt hår.

”De blev förolämpade”, skrev Trump då.

USA:s president Donald Trump och presidenthustrun Melania Trump har landat i Saudiarabien. Besöket är det första stoppet på Donald Trumps första utlandsresa som president.

När presidenthustrun klev ur Air Force One-planet på flygplatsen King Khalid bar hon inte någon slöja.

”De blev förolämpade”

När Michelle Obama tillsammans med förre presidenten Barack Obama besökte Saudiarbien 2015 var Trump mycket kritisk. Han uttryckte sin ilska på Twitter:

”Många säger att det var fantastiskt att fru Obama vägrade att bära sjal i Saudiarabien, men de blev förolämpade. Vi har tillräckligt med fiender.”

Many people are saying it was wonderful that Mrs. Obama refused to wear a scarf in Saudi Arabia, but they were insulted.We have enuf enemies

Det här hindrade inte presidenthustrun från att skippa slöjan när paret Trump anlände på lördagsmorgonen – trots att hon då bröt mot landets regler.

Religiös norm som lag

I Saudiarabien ska kvinnor täcka sig, de förväntas bära heltäckande kläder och använda huvudduk.

– Som lag gäller den religiösa norm som tillämpas i Saudiarabien, säger Jan Hjärpe, professor emeritus och islamolog.

När USA:s president och första dam kommer på besök är det inte lika viktig att följa normerna.

– När det är världens mäktigaste man som kommer med sin fru då upphör det att gälla. Det här är inte inskrivet i lagböcker utan det är grundat på att man ska följa de religiösa bestämmelserna, säger Jan Hjärpe. 

Han menar att Melania Trumps slöjvägran eventuellt kan väcka protester, men att ingen kommer ”gripa till våld och kränga på henne en slöja”.

Publisert:

LÄS VIDARE