Avslöjat: Därför släpper Facebook igenom våld, hot och sex

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Du får beskriva hur man bryter nacken på en kvinna – men inte hota att göra det.

Du får också lägga upp filmer på våldsamma dödsfall om det ”höjer medvetenheten” om dem.

För första gången avslöjas Facebooks interna regler för vad som ska censureras eller inte. The Guardian har tagit del av hemliga dokument.

Foto: TT

Våld, porr, terrorism, rasism, självskadebeteende, självmord, djurplågeri, mobbning. Facebook får fler och fler användare – i dag över två miljarder till antalet – och får mer och mer kritik för tveksamt innehåll som får ligga kvar utan att de agerar.

För en dryg månad sedan direktsände en man i Cleveland, USA, när han sköt ihjäl en äldre man på öppen gata. Kort därpå dödade en thailändsk man sin bebis live på samma sätt och klippet låg kvar i över ett dygn. De senaste åren har flera personer tagit sina liv inför öppen ridå på Facebook.

Och i april dömdes två män i svensk domstol för en våldtäkt som de sände på plattformen.

Över 100 hemliga manualer

Facebooks regler för vad som får ligga kvar och inte har länge varit hemliga – fram till nu. The Guardian har tagit del av över 100 hemliga manualer och olika diagram som de anställda ska följa.

Flera personer som arbetar med att granska innehåll på Facebook berättar för tidningen att de överhopas av arbete. Oftast har de mindre än tio sekunder på sig att fatta ett beslut.

– Facebook kan inte hålla kontrollen över sitt innehåll. Det har växt och blivit för stort, för snabbt, säger en källa.

Flera säger att de vet om att det tas inkonsekventa beslut – och att regler om till exempel sexuellt innehåll är alldeles för förvirrande.

Utdrag ur regelboken:

Filmer som visar våldsamma dödsfall kan markeras som stötande, men behöver inte alltid tas bort, eftersom de kan ”skapa en medvetenhet” om till exempel psykiska sjukdomar.

Samma sak gäller för självskadebeteende. Facebook ska tillåta folk att visa upp försök att skada sig själva, eftersom de inte vill ”censurera eller straffa utsatta människor”.

Bilder på djurplågeri får publiceras. Extremt upprörande material kan markeras som stötande.

Bilder och filmer som föreställer mobbning av barn behöver inte nödvändigtvis åtgärdas, om det inte finns sadistiska inslag.

Det är okej att ingående beskriva hur man bryter en kvinnas nacke, eller skriva ungefär att någon kan ”sticka och dö”. Att skriva att någon borde skjuta Donald Trump är förbjudet.

Ok hoppas att någon dödas

Enligt dokumenten är det också okej att skriva saker som ”lilla flickan behöver hålla sig för sig själv innan pappa slår in hennes ansikte” eller ”jag hoppas att någon dödar dig”. Facebook anser att deras anställda måste skilja på vad som skrivs i affekt och vad som kan leda till något mer.

Kritiker menar att Facebook precis som traditionella medier bör hållas ansvariga för det innehåll som distribueras på deras plattform.

Men i vissa fall har Facebook kritiserats just för att de tagit bort bilder. Till exempel filmer som bevisat hur poliser skjutit ihjäl obeväpnade personer, eller som den ikoniska bilden på den nakna flickan som flyr napalmregn i Vietnam.

”En ny typ av företag”

Monika Bickert, Facebooks globala policychef, säger till The Guardian att Facebook är en ny typ av företag.

– Det är inte ett traditionellt teknikföretag. Det är inte ett traditionellt medieföretag. Vi bygger teknologi och vi känner ansvar för hur den används. Vi skriver inte nyheterna som folk läser på plattformen, säger hon.

Bickert säger också att det är svårt att avgöra för vad som är okej och inte för alla två miljarder användare.

– Var du än drar gränsen kommer det alltid att finnas gråzoner. Till exempel är gränsen mellan satir och humor och olämpligt innehåll ofta väldigt grå.

ARTIKELN HANDLAR OM