Kari grävde upp bomb på tomten

1 av 2
NYHETER

Kari Suomela, 56, fick sig en rejäl överraskning när han var ute och grävde i trädgården under söndagsförmiddagen. En halvmeter ner i jorden låg något som visade sig vara en bomb.

Det var under söndagsförmiddagen som Kari Suomela, 56, i Skövde var ute och grävde med grävmaskin i trädgården. Rätt som det var stötte han i något hårt, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

– Jag tog upp föremålet med händerna och försökte ta bort jorden. Det första jag såg var att den hade fenor. Det såg nästan ut som en liten ubåt av något slag, eller en torped, berättar han.

Kari blev skärrad, kunde det vara en bomb?

– Jag tog det säkra före det osäkra och lade ner den på marken och gick försiktigt därifrån och kontaktade polisen, berättar han för Aftonbladet.

Polisen skickade en patrull till Karis trädgård som väl på plats skickade bilder till bombtekniker i både Göteborg och Stockholm.

– När bombgruppen fick bilderna satte de sig direkt i bilen och körde de tio milen hem till mig. Tydligen var det en övningsbomb från ett Viggen-plan och var av modell 71. Den väger ungefär 7 kilo och är nästan 70 centimeter lång.

”Sprängde den på plats”

Bombteknikerna var osäkra på hur farlig bomben kunde vara, så i stället för att ta den med sig sprängde de bomben på plats.

Margita Johansson, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen:

– Det fanns viss laddning i den trots att det var en övningsbomb. Det kan finnas risker för exempelvis splitterskador, säger Johansson till Skaraborgs Läns Tidning, som var först med att rapportera om händelsen.

När polisen och bombgruppen hade gjort sitt kunde Kari Suomelas tankar inte sluta snurra.

– Det är otrevligt att ha något så nära hemmet. Jag gick bara fram och tillbaka och tänkte på vad som hade kunnat hända. Mina barn leker precis där, säger han och fortsätter:

– Det sista som hände var att jag fortsatte gräva och hittade något hårt och platt som jag fick för mig var en mina, men så var det inte. Allt är lugnt, gräsmattan blev klar och det var vackert väder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skövde

Trädgård

Brott