USA skickar ännu ett hangarfartyg till Koreahalvön

NYHETER

Det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan stävar mot Nordkorea, uppger två försvarskällor för CNN.

Fartyget kommer att delta i övningar tillsammans med USS Carl Vinson som redan är på plats vid Koreahalvön.

1 av 3 | Foto: Peter Burghart / Navy Media Content Operations
Ronald Reagan patrullerar utanför Yokosuka den 16 maj.

Förflyttningen av Ronald Reagan sker bara dagar efter att Nordkorea genomförde ännu en lyckad provskjutning av en långdistansrobot. Nyligen berättade även diktaturens ambassadör i Storbritannien i en intervju med Sky News att landet planerar ett sjätte kärnvapentest.

Hangarfartyget har genomgått underhåll på den japanska örlogsbasen i Yokosuka och satte kurs mot Koreahalvön i tisdags.

På plats kommer Ronald Reagan delta i olika sorters övningar, men främst handlar det om att säkerställa att flygplanen kan lyfta och landa utan problem, rapporterar CNN.

Runt 60 flygplan

Fartyget kommer att sluta upp med Carl Vinson, som anlände till området i slutet av maj som ett svar på Nordkoreas provokationer. President Donald Trump har uttryckt att USA kan tänka sig att agera militärt mot Kim Jong-uns regim.

Den amerikanska flottan vill inte uppge för CNN hur länge de båda hangarfartygen kommer att vara kvar i regionen tillsammans. Men tanken är att Reagan på sikt ska ersätta Vinson i Stilla havet.

USS Ronald Reagan är drygt 330 meter långt, har en besättning på 4 539 personer och är utrustat med runt 60 flygplan och helikoptrar, enligt CNN. Det har seglat sedan 2003.

ARTIKELN HANDLAR OM