Lavrov skämtade om Comeys avskedan

Även Donald Trump kommer träffa Lavrov

Uppdaterad 2017-05-11 | Publicerad 2017-05-10

WASHINGTON. USA:s utrikesminister Rex Tillerson och hans ryska kollega Sergej Lavrov möttes i dag i Vita huset.

Mötet sker mindre än ett dygn efter att FBI-chefen James Comey fått sparken - vilket återigen väcker spekulationer om Rysslands inblandning i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Något som Lavrov var snabb att skämta om.

– Har han fått sparken? Ni skojar, ni skojar, sa Lavrov och gick snabbt iväg från det samlade pressuppbådet.

Under onsdagen besökte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Washington för att återigen träffa sin amerikanska kollega Rex Tillerson.

Senast de båda ministrarna sågs var i april, då i Moskva – ett möte som var minst sagt frostigt.

– Jag vill välkomna utrikesministern till utrikesdepartementet och uttrycka min uppskattning för att han gjort den här resan till Washington, så att vi kan fortsätta vår dialog och det utbyte vi inledde i Moskva, sa Tillerson innan mötet.

Under dagen har utrikesministrarna diskuterat bland annat situationen i Syrien och Ukraina – två stora frågor som de båda länderna har vitt skilda åsikter om och intressen i.

Dock överskuggades dagens möte av nattens nyhet om att president Trump sparkar FBI-chefen James Comey med omedelbar verkan.

Detta då presidenten säger att han saknar förtroende för Comey.

Spekulationerna har dock gått varma i Washington efter beskedet, och många menar att det i stället handlar om en politisk avsättning då Comey ansvarade för utredningen kring Rysslands inblandning i presidentvalet.

Lavrov skämtade om Comey

Efter utrikesministrarnas möte hölls en gemensam pressträff inför ett samlat pressuppbåd. När Lavrov fick frågan om Comeys avskedan överskuggat hans möte med Tillerson passade den ryske utrikesministern på att skämta och svarade följande:

– Har han fått sparken? Ni skojar, ni skojar, sa Lavrov och gick iväg.

Lavrovs skämtande syftade på att Comey uppges ha fått beskedet om att han fått sparken när han befann sig på en jobbresa i Los Angeles igår.

Men i stället för att själv läsa det brev som var ämnat för honom, och som i stället skickades till FBI:s huvudkontor i Washington, fick Comey själv se nyheten om sig själv kablas ut tv-skärmar bakom honom.

Ungefär samtidigt som beskedet om Comey offentliggjordes kom uppgifter om att även Trump kommer att möta Lavrov i Vita huset under onsdagen. En gemensam pressträff är planerad vid 17.30, svensk tid.

Kylig relation mellan länderna

Det är Lavrovs första besök i Washington sedan augusti 2013 och han blir den högst rankade ryska personen som träffar Trump efter presidentskiftet i USA i januari.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson var i april i Moskva för sin första träff med sin ryske kollega – ett möte som beskrevs som minst sagt kyligt.

Även president Trump har tidigare använt beskrivningen ”bottennivå” om relationen till Ryssland och sagt att man ”just nu inte kommer överens alls”.