Tonåring skyldig till skott mot vaktmästare

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
Misstänkte 15-åringen under häktningsförhandlingen.
NYHETER

Bevisningen är övertygande mot den tonårspojke som står åtalad för mordförsök på en vaktmästare i Malmö.

Det fastslog tingsrätten i dag.

Tonåringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– En dom kommer först senare, säger rådmannen Christina Nilsson.

En då 15-årig pojke sköt en vaktmästare i Malmö den 8 februari. Det fastslog Malmö tingsrätt på torsdagen.

Rådman Christina Nilsson beslutade att pojken, som nu hunnit bli 16 år, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Rätten anser att det föreligger övertygande bevisning om att pojken är skyldig.

”Har inte erkänt något”

Pojken har nekat till inblandning i skjutningen.

– Han har inte erkänt något, säger rådman Christina Nilsson. 

Vaktmästaren befann sig vid en fastighet intill Pildammsparken och ska ha varit ute och saltat när han blev skjuten. Flera boenden i området hörde skotten. En man som stod på sin balkong och rökte såg hur vaktmästaren blev skjuten och larmade polisen

Vaktmästaren träffades bland annat i huvudet, armarna och ryggen. Han svävade länge mellan liv och död och vårdades på Universitetssjukhuset i Lund. Han överlevde men har fortfarande men efter händelsen.

Bakom stängda dörrar

På grund av pojkens låga ålder har rättegången hållits bakom stängda dörrar. Christina Nilsson förklarar att det är känsligt med åhörare när den tilltalade är så ung.

– Då kanske man inte vill säga någonting. Om det finns åhörare med och man vet att det man säger skrivs det om och att alla får reda på allt – i den situationen kan det vara svårt att tala fritt, säger hon. 

Pojken har suttit häktad i nästan fyra månader. Efter den sista rättegångsdagen beslutade rätten att han skulle omhändertas enligt LVU och han placerades på ett hem.

– Det är inte bra att så unga personer sitter häktade. Därför är han satt på ett sis-hem (boende i statens institutionsstyrelses regi, reds. anm). Det som tidigare hette paragraf 12-hem, säger Christina Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM