Nordkorea hotar USA med ”fullskaligt krig”

Vice utrikesministern till BBC: ”fler missiltester varje vecka” – Trump: ”De måste uppföra sig”

avTorbjörn Ek

WASHINGTON. Nordkorea hotar med fullskaligt krig om USA går till angrepp.

– Vi kommer att genomföra fler missiltester, veckovis, månadsvis och årsvis, säger landets vice utrikesminister till BBC News.

Foto: Wong Maye-E / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator, Kim Jong-un.

Nordkorea tänker fortsätta genomföra missiltester trots att det fördömts av omvärlden och trots att USA har skickat örlogsfartyg till Koreahalvön för att avskräcka från militär aktivitet.

Nordkoreas vice statsminister Han Song-Ryol hotar med krig i en intervju med BBC News.

”USA stör global fred”

Om USA:s militär agerar mot landet kommer det resultera i ”fullskaligt krig”, säger han enligt BBC News.

– Vi kommer att genomföra fler missiltester, veckovis, månadsvis och årsvis, säger Han Song-Ryol i intervjun.

Vid en presskonferens under måndagen fördömde också Nordkoreas FN-ambassadör Kim In-Ryong USA:s missilattack mot en syrisk flygbas.

– USA stör global fred och stabilitet och insisterar på gangster-lik logik, sa han under presskonferensen.

Om USA:s närvaro i havet utanför Koreahalvön sa han:

– De pressar situationen så det gränsar till krig.

USA:s vicepresident Mike Pence befinner sig i Sydkorea. Under måndagen besökte han den demilitariserade zonen, den fyra kilometer breda gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

Där konstaterade han under en presskonferens att USA:s tålamod med Nordkorea är över.

– Vi utesluter ingenting i vår strävan att uppnå målen om fred och stabilitet för folket i det här landet, sa han under en presskonferens.

Trump: ”De måste uppföra sig”

Pence, vars pappa stred i Koreakriget mellan 1950 och 1953, kallade gränslinjen för ”frihetens gräns” och sa att USA:s relation med Sykorea är orubblig. I ytterligare en signal till Nordkorea om att upphöra med sina kärnvapentester fortsatte Pence:

– Det fanns en period av strategiskt tålamod, men den eran är över.

Under Vita husets årliga påskäggsjakt på måndagen frågade CNN president Donald Trump om han har något budskap till Nordkorea:

– De måste uppföra sig, svarade han.

Under måndagskvällen svensk tid betonade den amerikanska presidentens pressekreterare Sean Spicer flera gånger att Donald Trump inte kommer att förvarna Pyongyang om hur han kan komma att agera mot Kim Jong-Uns regim.

Fortsätter räkna med Kinas stöd

– Han kommer inte att telegrafera ut hur han kommer att svara militärt, det har han varit tydlig med att säga att han inte tror på, säger Spicer under presskonferensen.

– Han vill inte ge fienden de alternativen, vad man kan göra och inte göra. Presidenten har varit tydlig med att det här ger oss övertaget.

Samtidigt fortsätter USA att räkna med Kinas stöd i Nordkorea-frågan, efter Trumps möte med den kinesiska presidenten Xi Jinping.

– Presidenten hade ett mycket bra möte med president Xi, han har pratat om deras goda relation och resultatet från det mötet har börjat löna sig. Kina har tagit en mer aktiv roll när det gäller Nordkroea, säger Spicer under presskonferensen.

ARTIKELN HANDLAR OM