Terrordådets offer hedrades med ljusceremoni i Storkyrkan

avAdam Westin

1 av 3

På annandag påsk höll Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm en ljusgudstjänst, tio dagar efter lastbilsattacken på Drottninggatan.

Kungaparet var på plats under ärkebiskop Antje Jackeléns predikan.

– Kärleken är starkare än hatet. Ljuset starkare än mörkret, sade Antje Jackélen under gudstjänsten.

Tio dagar efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm tändes ljus för de som mist sina kära. Fyra personer dog och 15 skadades i lastbilsattacken.

Temat för gudstjänsten var att det onda ska besegras med det goda.

Stort pådrag utanför kyrkan

Ceremonin i Storkyrkan i Gamla stan var öppen för allmänheten, kyrkan räknade till drygt 250 gäster. Utanför var det ett stort säkerhetspådrag och alla gäster visiterades av polis.

Linnéa Rosendahl hade tagit sig till Storkyrkan tillsammans med väninnan Eva Widell.

– Det handlar om att prioritera godheten mot ondskan, säger Linnéa Rosendahl.

Eva Widell besökte även den stora manifestationen på Sergels torg som ägde rum två dagar efter attacken.

– Man måste våga ta sig ut, annars är det ingen idé att bo i Stockholm. Och kyrkan är ju ett väldigt fint rum att vara i, säger Eva Widell.

Fyra ljus tändes

När klockorna ringt gick kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia in i Storkyrkan. Andra gäster var ministrarna Alice Bah Kuhnke (mp) och Helene Hellmark Knutsson (s).

Stockholms biskop Eva Brunne tände ljus för de som mist sina kära. Ärkebiskop Antje Jackelén predikade om att godheten övervinner ondskan, ljuset är starkare än mörkret.

– Vi har ju sett mycket av en samling under de här dagarna, det är bra att människor tytt sig till varandra. Att visa medmänsklighet och värdesätta gemenskap är viktigt för att vi ska ta hand om våra tankar och våra känslor, säger Antje Jackelén.

Efter terrorattacken i Sveriges huvudstad är det viktigt att ha ”avgrundskunskap”, säger ärkebiskopen.

– Vi behöver ha förståelse för vad som händer när vi ser in i ondskans avgrund. Och kunna stötta varandra i det, säger Antje Jackelén.

ARTIKELN HANDLAR OM