Man dog när sjukhus gick upp i katastrofläge

NYHETER

En man skickades hem från Danderyds sjukhus efter att sjukhuset gått upp i katastrofläge vid terrorattacken i Stockholm, skriver SVT.

Mannen sökte för nacksmärtor och avled senare hemma.

Efter terrorattacken i fredags gick alla akutsjukhus upp i katastrofläge, vilket innebar att en del patienter som var på akuten skickades hem för att lämna plats.

En man som uppsökt sjukvård för nackskador var en av de som skickades hem från akuten på Danderyds sjukhus. Väl hemma avled senare mannen, enligt SVT.

Händelsen utreds

Sjukhuset har nu inlett en händelseanalys av fallet för att se vilka bedömningar som gjorts, samt om det ska göras en Lex Maria-anmälan.

Enligt chefsläkare Åsa Hammar så är det för tidigt att bedöma om katastrofläget hade någon betydelse till varför mannen avled, skriver SVT.

Samtidigt görs en en större utredning av alla akutsjukhus i Stockholm för att utvärdera sjukvårdens insatser vid terrorattacken.

Omfördela resurser

I ett katastrofläge omfördelas resurser något som även påverkar vården och akutsjukhusen. De som inte bedöms akut sjuka får till exempel lämna plats för allvarligt skadade.

Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset har inte några inrapporterade händelser om att någon kommit till skada på grund av katastrofläget, skriver SVT Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM