Brandmannen Christoffer: ”Något har gått jävligt fel”

1 av 2 | Foto: Privat/TT
Brandmannen Christoffer ryter ifrån nedskärningarna.
NYHETER

I ett Facebookinlägg kritiserar brandmannen Christoffer Beckius nedskärningar inom vården efter att han själv nyligen fick erfara hur svårt det var att få tag på ambulans, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Förra torsdagen svimmade 22-åriga Christoffer Beckius sambo i hemmet i Kiruna.

– Jag lyckades fånga upp henne innan hon slog huvudet i golvet. Just där och då kände jag ingen puls eller andning, säger Christoffer.

Christoffer var snabb med att ringa SOS Alarm för att tillkalla ambulans som kunde ta henne till sjukhuset. Men han fick svaret att det inte fanns någon att tillgå – de var på väg mot Svappavaara nästan fem mil bort.

– I stundens hetta blev jag arg på hon i telefonen. Jag var stressad såklart.

Istället fick han ringa till sambons mamma som tur var kunde köra de till sjukhuset. Sambon hade vaknat till och på sjukhuset visade det sig att det inte var allvarligt. Men händelsen fick Christoffer att reagera på situationen – för den som akut behöver ambulans kan det sluta illa.

”Inte säkert att man får hjälp”

I ett inlägg på Facebook är Christoffer kritisk till de nedskärningar som har gjorts inom vården. Inlägget har engagerat hundratals personer.

Vad i helvete hade hänt om jag inte var hemma? Tacka Gud för den utbildning jag har men jag har ändå inte den kompetensen som en ambulanssjukvårdare/sköterska. Det är helt jävla sjukt! Vi har en av Sveriges största industrier och ett sjukt stort område som räddningstjänst/polis/ambulans ska täcka upp. Någonting har ju gått jävligt fel när dom som tog detta beslut tänkte!”.

– Det görs nedskärningar hela tiden. Det är en osäkerhet man känner. Ända sedan man var liten har man fått höra att man ska ringa 112 om man behöver hjälp, säger han.

Christoffer, som själv arbetar som brandman, menar att det är ett stort geografiskt område att täcka för räddningspersonalen. Nu när han själv råkat ut för känner han oro.

– Det är inte säkert att man kan få den hjälp man behöver.

”Stort län att täcka”

I Kiruna finns det tre ambulanser, två som finns dygnet runt och en som endast finns på dagen. Enligt Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef för akut omhändertagande, har ambulanserna generellt ganska bra framkörningstid från när man ringer till när patienten hämtas.

– Men sen finns det ju undantagsfall. Ibland så är ambulanser upptagna och vi har ett stort län att täcka, säger hon och fortsätter:

– Jag kan förstå oron om att ambulansen inte kommer fort nog. Händer det en person kan väntan upplevas väldigt lång. Det är långa avstånd och i vissa fall kan det ta tid.

Räcker det med tre ambulanser om det är ett så stort område att täcka?

– Tillgången på sjuksköterskor är svårt generellt, det är klart att i relation till bemannade ambulanser så har vi utmaningar. Vi jobbar hela tiden med att utvärdera våra resurser. När det gäller ambulansen så finns det undantagsfall, det kan som sagt ta tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kiruna