Här är svenskarnas favoritgodis i påsk

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ägget är löst! Till påsk vill vi ha äggen sprängfyllda med smågodis.

– Det är den största godisfrossarhelgen på året – det är godisbranschens julafton, säger André Persson, författare till boken ”Godis åt folket”.

1 av 2
Färgglatt godis går hem bland de minsta.

Påsken är en högtid för alla som älskar sötsaker. Under påskveckan ökar Cloetta exempelvis sin försäljning med runt 45 procent jämfört med en normal vårvecka.

– Under påsken fördubblar vi vår försäljning av lösviktsgodis, säger Fredrik Sjöström, kommunikationschef på Cloetta.

Äldre ratar färg

Men vad vi vill ha i påskägget varierar, visar en undersökning som Inizio har gjort för Aftonbladet. Resultatet är tydligt. Äldre gillar choklad och punschpraliner. Yngre tycker om nappar och surt gelégodis. Det färgglada godiset ratas där­emot av alla över 65: Sura nappar vill de inte ha i sina påskägg. De yngre är däremot riktiga all­ätare med försmak för surt, salt och färgglatt.

– Vi går i gång på signal­färger som rött, gult och orange. Det var de energi­rika bärens färger när människan blev samlare. Sådant godis går yngre lättare i gång på. Äldre tappar förmågan att uppskatta sötma och gillar hellre mörk choklad. Detta utnyttjas i butikernas lösgodishyllor, menar han.

– Det färgrika godiset ligger längst ner så att det fångar barnens uppmärksamhet. Chokladen brukar ligga högre upp.

Det händer egentligen inte så mycket på godis­fronten – det är svårt att få oss att testa nya sorter. Men en nyhet som gillas av de yngre, och ratas av äldre, är den dödskalleformade hallonlakritsgodisen.

– Den har lyckats bra. Den är helt absurd egentligen, men nån har kläckt idén och den har slagit. Ett ty­pi­skt exempel på sånt barn går i gång på för att den är rolig.

”Det ska vara fullt”

Godistillverkarna är inte sena att fånga upp vårt sötsug – nu lägger de i en extra växel. Är det färgglatt och fullt i hyllorna så köper vi ännu mer.

– De ambulerar i butikerna och ser till att det är påfyllt. Det ska vara fullt – det är det som får oss att plocka ännu mer. Det ska vara som ett berg. Att det är halvfullt i boxen är katastrof – det måste vara fullt. Det är då folk plockar extra mycket, säger André Persson.

HÄR ÄR GODISET SOM SVENSKARNA HELST VILL HA I SITT PÅSKÄGG:

GÖR DIN RÖST HÖRD – GÅ MED I VÅR OPINIONSPANEL

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill.

Publicerad: