Washington kokar: ”Riksrätt och Watergateaffären”

Särskild åklagare utsedd i Rysslandsutredningen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON. Uppgifterna att president Trump försökt pressa tidigare FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har fått Washington att explodera.

Både demokratiska och republikanske ledamöter vill nu se Comeys anteckningar och har även öppnat upp för eventuell riksrätt.

På onsdagen utsågs även den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare för Rysslands-utredningen.

1 av 4 | Foto: Ralph Freso / AP
John McCain.

Det var i tisdagskväll som New York Times publicerade uppgifter om att president Trump bett tidigare FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Nyheten slog ned som en bomb i Washington och både demokrater och republikaner har nu begärt att få se Comeys minnesanteckningar.

”Samma omfattning som Watergate”

– Landet sätts på prov på oräkneliga sätt. Jag säger bara: historien kommer att döma oss, sa minoritetsledaren Chuck Schumer till CNN.

– Det börjar närma sig punkten där det är i samma storlek och omfattning som Watergate, sa den republikanska senatorn John McCain till CBS.

”Dags att inleda en process”

Att en president försöker påverka en FBI-utredning skulle kunna vara olagligt, enligt flera experter som Washington Post talat med.

Många menar därför att tiden är kommen för kongressen att inleda en prövning av president Trumps eventuella försök att hindra rättvisan.

– Detta hotar att utlösa en konstitutionell kris då det potentiellt kan bli en konfrontation mellan presidenten och delar av regeringen, precis som vid Watergateaffären. Detta kan mycket väl leda till riksrätt, säger den demokratiska senatorn Richard Blumenthal till Washington Post.

Riksrätt och Watergateaffären på tapeten

Även flera kongressledamöter har öppnat upp för en sådan process.

– Vi är ganska nära att överväga riksrätt, säger demokratiske kongressledamoten John Yarmuth och får stöd av den oberoende senatorn Angus King och demokratiska kongressledamoten Al Green.

– Det här är vad jag tror och det är här jag står. Jag kommer inte att låta mig rubbas. Presidenten måste ställas inför riksrätt, säger Green till CNN.

Även republikaner för riksrätt

Många menar även att om det hade varit demokraterna som kontrollerade representanthuset så hade man redan börjat ta fram sådana förslag.

”Men nu är det republikanerna som styr och ställer i kongressen, och det är ett stort steg för dem att överge Trump” skriver BBC:s Antony Zurcher.

Men även den republikanska ledamoten, Justin Amash, sa på onsdagen att Trumps agerande skulle kunna vara skäl för riksrätt rapporterar Vox.

Ingen har tvingats bort via riksrätt

Ingen president har tidigare tvingats bort från sitt jobb via riksrätt – som kräver att två tredjedelar av en kongress ska rösta igenom den.

Samtidigt måste presidenten även ha anklagas för ett konkret brott – exempelvis hindrande av rättvisa – vilket Trump inte har blivit.

”Trump är inte den första amerikanska presidenten som hindrar rättvisa. Men han är den första som skryter om det offentligt” skriver författaren Max Boot på foreignpolicy.com.

Ryan: ”Vi följer efter fakta”

Sent på tisdagskvällen begärde ordförande för representanthusets översynskommitté, Jason Chaffetz, ut alla Comeys anteckningar.

Något som även talmannen Paul Ryans stöttar.

– Det finns fortfarande många obesvarade frågor och vi behöver få fram fakta innan vi rusar iväg. Men vart fakta än leder så följer vi den, sa Ryan under en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Ordförande i senatens juridiska kommitté, republikanen Lindsey Graham, har även bjudit in Comey för att i förhör ge sin version av vad som hänt.

Särskild åklagare utsedd

På onsdagen meddelade justitiedepartementet att man utsett den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare för utredningen kring av en eventuell samverkan mellan Ryssland och Trump-kampanjen under valet .

Att en särskild åklagare ska utses är något som framförallt Demokraterna drivit hårt då en sådan har mycket större befogenheter att genomföra en oberoende utredning än exemplevis en tillförordnad FBI-chef.

Strax efter svarade Trump genom ett uttalande från Vita huset:

”Som jag redan så kommer en grundlig utredning bara att bekräfta vad vi redan vet – det fanns ingen samverkan mellan min kampanj och någon utländsk enhet. Jag ser fram emot att avsluta denna fråga snabbt. ”

Trump: Blivit dåligt behandlad

På onsdagen gjorde Trump även sitt första offentliga framträdande efter att Washington Post uppgifter publicerats. Utan att kommentera turbulensen kring anklagelserna sa han medierna gått hårt åt honom.

– Ingen politiker i historien, och det säger jag med stor säkerhet, har blivit behandlad värre eller mer orättvist, sa Trump vid ett besök vid den amerikanska kustbevakningsakademin i Connecticut.

Vita huset har tidigare tillbakavisat uppgifterna från Washington Post.

Publicerad:

LÄS VIDARE