Så lurar anställda Trump att läsa viktig information

Publicerad:
Har svårt att läsa...
Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX
Har svårt att läsa...

NYHETER

WASHINGTON. President Donald Trump är känd för att inte dröja sig kvar särskilt länge vid saker.

Vita huset-anställda har därför fått hitta knep för att fånga hans uppmärksamhet uppger Reuters.

Tricket – att alltid ha med hans namn i meddelandena.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur Trump överlämnar ansvaret att hitta nyheter till sina anställda – oavsett om de visar sig vara sanna eller inte.

Nu visar det sig att hans anställda även utarbetat en teknik för att få presidentens fullständiga uppmärksamhet gällande viktig information.

Knepet ska bland annat ha använts inför president Trumps första utlandsresa som går till Mellanöstern – med start på fredag.

Gillar enkelsidiga papper

Under förberedelsearbetet ska Vita husets tjänstemän ha anskaffat både kartor, diagram och foton som de anser att presidenten borde studera.

Allt för att tillfredsställa presidenten som uppges gilla enkelsidiga memorandum. Men för att försäkra sig om att presidenten verkligen tar del av informationen har tjänstemännen utarbetat en speciell teknik.

Hemligheten?

Att strategiskt placera ut presidentens namn på så många papper som möjligt då han ”bara fortsätter att läsa om han ser att hans namn omnämns, säger en källa med insyn i planeringsarbetet som skett tillsammans med tjänstemän från det amerikanska säkerhetsrådet.

”Gillar att visualisera saker”

Trump uppges särskilt uppskatta kartor när han läser in sig på ett ämne.

”Han gillar att visualisera saker”, säger en högre tjänsteman till tidningen och fortsätter:

”Killen är ju en byggare. Han har spenderat hela sitt liv på arkitektoniska utformningar och planritningar”.

”Tror inte han fattar”

Inför den nio dagar långa resan som går till bland annat Saudiarabien och Israel ska flera av Vita husets rådgivare kämpat med att få presidenten uppdaterad kring den israelsk-palestinska konflikten.

”Jag tror ärligt talat inte att han förstår det”, säger en republikansk tjänsteman till Reuters och tillägger att Trump behöver mer detaljerad information innan han åker på fredagen.

”Det är ju en mycket svår utmaning och jag hoppas att han hinner att prata med många smarta människor innan dess”.

Mellanösternresan – en nystart?

Efter den senaste tidens stormar kring president Trump vittnar många om att den stundande Mellanöstern-resan kan vara ett sätt för Vita huset att vända blad – något som förutsätter att resan sker utan att ”några bollar tappas eller allvarliga misstag sker” säger en anonym källa till Reuters.

– Det här är deras chans att skina, och visa för både amerikanerna men också världen att Vita huset inte håller på att bli ett cirkus av fel."

Många oroar sig att Trump under resan, som så många gånger förut, ska bestämma sig för att gå utanför manus, vilket kan få stora konsekvenser.

– Det kan bli som en eldsvåda. Jag är allvarlig, det kan slå hårt tillbaka.

Publicerad:

LÄS VIDARE