President Putin: Trump är inte min vän

NYHETER

WASHINGTON. Trots att relationen mellan Rysslands president Vladimir Putin och president Trump verkar betydligt bättre än med hans företrädare så vill Putin inte kalla Trump för en vän.

– Hur kan du vara vän med någon du inte känner? Jag tror inte att han kallar mig vän, säger Putin i en intervju enligt ABC News.

Samtidigt lovordar Putin den amerikanske presidenten som han beskriver som ”rättfram”, ”uppriktig” och med ”ny och fräsch blick”.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Det var i samband med ett uttalande inför flera utländska journalister på den årliga Sankt Petersburgs internationella ekonomiska forum på torsdagen som Rysslands president Vladimir Putin lovordade USA:s president Trump som en ”rättfram” och ”uppriktig” person, som ser på problem med ”nya friska ögon” rapporterar nyhetskanalen ABC News.

Putin sa även att Trump är en amerikansk ledare som han kan arbeta med, och att ser bara Trumps brist på politisk erfarenhet som ett plus.

Putin: Trump är inte min vän

Samtidigt poängterade Putin att de båda ledarna inte är ”vänner”.

– Hur kan du vara vän med någon som du inte känner? Jag tror inte att han kan kallar mig en vän. Vi har aldrig träffat varandra personligen.

Putin noterade även att han och Trump enbart talats vid på telefon och att det är svårt att bilda en uppfattning på avstånd. Dock planerar de båda ledarna att träffas för första gången på G-20-toppmötet i Hamburg i juli.

Putin: Vi utförde ingen hackerattack

På frågan om spänningarna mellan Ryssland och väst förutspådde Putin att ”det kommer att sluta, förr eller senare” och tillade att ”vi är tålmodiga, vi vet hur man väntar och vi kommer att vänta” uppger han enligt ABC.

Under pressträffen passade Putin även på att tillbakavisa uppgifterna om att den ryska staten skulle varit delaktig i hackerattackerna mot det amerikanska presidentvalet, men erkände att det är ”teoretiskt möjligt” att vissa enskilda ”patriotiska” ryssar kan ha utfört någon typ av cyberattack.

Detta trots att USA:s underrättelsemyndigheter i början på januari släppte sin tidigare hemliga rapport om den ryska attacken mot presidentvalet, som konstaterar att Putin beordrade en påverkanskampanj mot USA, det demokratiska partiet och andra organisationer med kopplingar till valet.

Wallström: Ryssland ska inte hota

På samma möte konstaterade Putin även att han ser det som ett hot om Sverige skulle gå med i Nato - ett hot som på något sätt kommer att besvaras – vilket fick Sveriges utrikesminister Margot Wallström att se rött och kallade Putins kommentar för ”kontraproduktiv”.

– De ska avstå från att hota, säger hon i en intervju med Aftonbladet.