Malmös unga muslimer i protest mot slöjförbud

Den 13 januari kommer Föreningen Malmös unga muslimer (MUM) att genomföra en demonstration mot slöjförbudet i Skurup, som nyligen klubbades igenom.

– Skurups kommun utövar rasistisk ideologi mot svenska muslimer, säger ordförande Tasnim Raoof, till Skånska dagbladet.

Frågan om slöjförbud splittrar de skånska kommunerna. I Malmö, som styrs av S och L, är den inte aktuell. Här gick till och med kommunens vice ordförande Torbjörn Tegnhammar (m) emot sitt eget parti i frågan. På moderaternas partistämma i höstas sa han:

– De som vill komma åt förtrycket, de bör fokusera på något helt annat än att komma till den moderata partistämman och prata om slöjor.

Partistyrelsen landade, trots hård kritik från bland annat Tegnhammar, i att staten ska utreda om ett förbud är möjligt. Den linjen klubbades även igenom under partistämmans sista dag.

Förbud mot slöja i förskolor och skolor

På andra håll i Skåne är tongången en annan än i Malmö.

Skurup är ett exempel. Där röstade moderater och sverigedemokrater igenom en motion om förbud att bära slöja i förskolor och skolor så sent som den 16 december. Enligt motionen som lämnats in av Sverigedemokraterna ska det vara otillåtet att bära ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal …”.

Centerpartiet, Kommunens väl, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot och hade stöd av kommunens tjänstemän som i sitt tjänsteutlåtande hävdade att ett förbud inte var ”möjligt”.

Nu ryter även Föreningen Malmös unga muslimer ifrån:

– Om kvinnor har rätt att ta av sig så har de också rätt att ta på sig, säger Tasnim Raoof, och berättar att manifestationen, som ska genomföras i centrala Skurup, är döpt till till ”Rätten till våra kroppar”.

Budskapet hon vill förmedla till politikerna i Skurup är att de muslimska kvinnorna inte tänker ge sig.

– Det handlar inte om att dölja sig, det handlar om ett identitetsuttyck.

Demonstrationen i Skurup är planerad till den 13 januari klockan 16.00.

Publisert:

LÄS VIDARE