Regeringsmöte efter protester i Indien

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Altaf Qadri/AP/TT
Polis reser barrikader mot demonstranter för att dämpa upproret mot den nya medborgarlagen.

Indiens premiärminister Narendra Modi samlar sina ministrar för att diskutera säkerhetsläget i landet, uppger regeringskällor. Minst 20 människor har hittills dödats i bråk och protester mot den nya kontroversiella medborgarlagen.

Fyra personer blev ihjälskjutna i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien när en demonstration urartade i våldsamheter, säger polistalesman Shirish Chandra. Totalt sköts tio personer ihjäl under fredagen enligt Chandra.

I Varanasi blev en åttaåring ihjälklämd i en folkmassa. Han lekte i en gränd och blev omkullsprungen, skriver The Times of India. Det var en folkmassa som flydde när polis försökte dämpa situationen, uppger stadens polischef Prabhakar Chaudhary.

Räder i hem och kontor

Trots utegångsförbud och andra restriktioner fortsatte protesterna på lördagen. Aktivister i Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh, som har en stor muslimsk minoritet på cirka 20 procent, sade att polis gjort räder i deras hem och arbetsplatser för att hindra dem att kalla till nya demonstrationer.

Det är de största missnöjesyttringarna mot hindunationalisten Modi sedan han blev vald 2014.

Lagen som röstades igenom i parlamentet förra veckan ger medborgarskap till personer ur förföljda minoriteter som flytt från grannländerna – men inte om de är muslimer. Nu angrips lagen av flera orsaker.

"De tar jobben"

I den fattigaste delstaten Assam visas ovilja mot invandring överhuvudtaget – illegala invandrare från Bangladesh har tagit jobben ifrån medborgarna, är en utbredd känsla. På andra håll protesterar man mot diskriminering av muslimer. Många påpekar att lagen plötsligt gör religionstillhörighet till ett villkor för medborgarskap i ett land som varit stolt över sin sekulära författning.

– Denna lag slår mot författningens hjärta och försöker göra Indien till ett helt annat land, skriver historikern Ramachandra Guha i The Telegraph.

Publicerad: