Amerikansk politik

Sexismbråk inför sista debatten före primärvalet

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Mitt i riksrättsprocess, ökade spänningar med Iran och Trumps fortsatta krav på murbygge mot Mexiko inleds valåret i USA.

Nu möts Demokraternas sex toppkandidater för en sista debatt.

Sexism tycks ha seglat upp som en av frågorna – med två av toppkandidaterna i huvudrollerna.

Valåret har så sakta smugit i gång i USA, och för Demokraternas del innebär det en hård strid mellan de sex kandidaterna som kvalificerat sig till den allra sista debatten före primärvalsstarten.

Personerna allt handlar om ikväll är förre vicepresidenten Joe Biden, Vermontsenatorn Bernie Sanders, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend i Indiana, Minnesotasenatorn Amy Klobuchar och miljardäraktivisten Tom Steyer.

Biden, Sanders och Warren toppar opinionsmätningarna, och just därför lär de hamna i skottlinjen.

Joe Biden, före detta vicepresident till Barack Obama, är en av de tre som toppar opinionsmätarna.

Obekväm detalj

Inför den sista debatten har en obekväm detalj dykt upp som Sanders lär få stå till svars för. Enligt tv-kanalen CNN ska Sanders i december 2018 ha sagt till motkandidaten Elizabeth Warren att han inte tror att en kvinna kan vinna presidentvalet. Sanders har kategoriskt förnekat det hela, men Warren bekräftade händelsen i går.

– Bland ämnena som kom upp var vad som skulle hända om demokraterna nominerade en kvinnlig kandidat. Jag sa att jag tror en kvinna kan vinna. Han höll inte med, sa Elizabeth Warren enligt New York Times.

Elizabeth Warren, senator i Massachusetts.

De två kandidaterna, som båda lutar åt vänster, har tidigare haft en överenskommelse om att inte kritisera den andre under debatterna. Men i kvällens sista rond lär de ta chansen att attackera varandra. Särskilt som det också läckt ut uppgifter om att Bernie Sanders medarbetare fått i uppdrag att smutskasta Warren när de är ute och kampanjar, något Warren svarat fördömande om.

Den infekterade stämningen oroar en del demokrater.

– Jag tycker att kandidaterna ska koncentrera sig på det riktiga problemet, och det är Donald Trump, istället för att kritisera varandra, säger William Owen, från partikommittén DNC (Democratic National Committee) till Politico.

Opinionssiffrorna ser just nu bra ut för både Sanders och Warren inför de två första primärvalsdelstaterna, Iowa och New Hampshire, och de lär därför båda få utstå attacker från varandra de andra debattörerna.

Toppkandidaten Bernie Sanders hälsar på väljare efter ett kampanjmöte.

Toppkandidaten försvagad av riksrätt

Den kandidat som fortsätter att toppa mätningarna, Joe Biden, anses fortfarande vara något försvagad av den riksrättsprocess som pågår mot president Donald Trump. Trump bad ju i det telefonsamtal som hela riksrättsprocessen utgår från, att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle utreda Joe Biden och sonen Hunter Biden för korruption.

I kvällens debatt kommer ett särskilt ämne vara viktigt för Biden, nämligen utrikespolitik, som seglat upp på agendan med USA:s dödande av den iranske toppgeneralen Qassem Solemani och Irans nedskjutning av ett passagerarflygplan. Biden kan då ta upp sin erfarenhet som vicepresident och utmåla sig själv som den mest stabila kandidaten om landet går i krig.

Samtidigt är det inte omöjligt att han också attackeras för sitt beslut som senator i Delaware 2002 då han röstade för en militär intervention i Irak, ett beslut han sagt att han ångrar.

Debatten hålls på Drake University i Des Moines i Iowa, där också det första primärvalet (eller egentligen ett valmöte, ”caucus”) äger rum om mindre än tre veckor.

– Debatterna är alltid viktiga - men den här debatten är antagligen den viktigaste för kandidaterna. Vi har åtminstone fyra kandidater som slåss om toppen, säger Scott Brennan, Demokratpolitiker i Iowa, där debatten hålls, till nyhetsbyrån AP.

Pete Buttigieg, borgmästare i South Bend i Indiana.

Dyra vinprovningar

Den fjärde personen Brennan menar är Pete Buttigieg, som också tycks ha en chans i Iowa. Buttigieg har ett framgångsrikt pengamaskineri i ryggsäcken, något han fick kritik för under decemberdebatten, då det kom fram att han bjudit investerare på dyra vinprovningar.

För Amy Klobuchars del blir det viktigt att hänga sig fast, och få in ett par goda poänger och repliker under debatten, eftersom hon ligger på en femteplats i mätningarna för Iowa och New Hampshire.

Minnesotasenatorn Amy Klobuchar i Iowa, 12 januari.

Också för Tom Steyer, miljardären som anklagats för att köpa sig in i politiken, gäller det också att skina igenom. Steyer kvalificerade sig till kvällens debatt i sista stund. Han har lagt mycket pengar på att kampanja inför de första delstaternas primärval, men ligger mycket lågt i opinionsmätningarna.

Ämnen som lär komma upp är förstås tidigare nämnda utrikeshändelser, men också riksrättsprocessen mot Trump. Men viktigast, skriver flera medier i USA, är att komma ut som vinnare.

–Under en vanlig kampanj finns en toppkandidat som alla andra försöker besegra. Skillnaden i år är att alla är toppkandidater, säger förre Vermontguvernören Howard Dean, som ställde upp för Demokraterna i presidentvalet 2004, till Politico.

PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Miljardären och aktivisten Tom Steyer.
Publisert:

LÄS VIDARE

Riksrättsprocessen snart i senaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Tom Steyer

Pete Buttigieg

Bernie Sanders

Amy Klobuchar

Joe Biden

Elizabeth Warren