Över 40 döda i flygattack i Libyen

avTT

Foto: TT
Minst 42 människor har dödats i sydvästra Libyen.

Minst 42 människor har dödats i en blodig flygattack i sydvästra Libyen. Ytterligare runt 60 personer har skadats, 30 av dem allvarligt.

Attacken genomfördes mot ett möte i ett stadshus i Murzuq där över 200 högt uppsatta ämbetsmän samlats, enligt en talesperson för den internationellt erkänd enhetsregeringen, kallad GNA. Nyhetskanalen al-Jazira har tidigare uppgett att det rörde sig om en bröllopsceremoni.

GNA fördömer attacken och anklagar Libyens nationella armé (LNA) och styrkor lojala med krigsherren Khalifa Haftar för att ha utfört attacken.

Dådet kommer bara dagar efter att FN:s särskilda sändebud Ghassan Salame efterlyst vapenvila under den muslimska högtiden id al-adha, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE. Planen var att därefter inleda nya fredsdialoger mellan landets två regeringar – den FN-stödda, internationellt erkända regeringen i Tripoli och den östra regeringen under ledning av Haftar, som stöds av Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Frankrike och Ryssland.

Över 1 000 människor har dödats sedan Khalifa Haftar i början av april inledde en militär offensiv mot GNA i landets huvudstad Tripoli. Offensiven inleddes när FN:s generalsekreterare António Guterres var i staden på ett officiellt besök. Runt 100 000 människor har därefter tvingats på flykt enligt EFE.

ARTIKELN HANDLAR OM

Libyen