De nio som dog i flygolyckan i Umeå är identifierade

Sju män och två kvinnor dog när det enmotoriga planet föll från skyn och kraschade på ön Storsandskär utanför Umeå.

Nu meddelar polisen att den formella identifieringen av offren är klar.

Klockan 13.33 på söndagen den 14 juli lyfte sportflygplanet, av modellen Gipps Aero GA8 Airvan, från Umeå flygplats. Ombord fanns åtta fallskärmshoppare och en pilot. Nästan exakt 40 minuter senare kraschade planet på ön Storsandskär i Umeälvens mynning. Ingen överlevde den förödande olyckan.

På fredagseftermiddagen meddelade polisen att den formella identifieringen av offren är färdig. De döda var mellan 20 och 55 år gamla. Samtliga var boende i Umeå, några kom dock från andra län. Sju av dem var män. De två kvinnorna var 26 respektive 40 år gamla.

De anhöriga har informerats om att identifieringen är klar.

”Inga ytterligare uppgifter kommer att lämnas gällande de omkomna personerna”, skriver polisen på sin hemsida.

Vraket har förts till Strängnäs

Vad som gjorde att planet störtade är oklart. Tidigare i veckan har vrakdelarna fraktats till en anläggning tillhörande Statens haverikommission i Strängnäs för analys.

Polisen är dock fortfarande intresserad av tips och information från allmänheten.

– Påträffar man föremål man tänker kan komma från haveriet ska man direkt kontakta polisen. Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, har polisens presskommunikatör Malin Axroth tidigare sagt till TT.

Håller minnesstund

Flygkraschen har berört många mycket starkt.

– Det är en oerhörd sorg. De flesta känner varandra i fallskärmsvärlden, och Umeå fallskärmsklubb är en väldigt liten klubb. Vi har förlorat nästan en tredjedel av våra aktiva hoppare, har chefsinstruktören Johan Hellström sagt till Aftonbladet.

I måndags deltog hundratals personer i en manifestation för offren i Umeå stads kyrka. På söndag arrangeras en minnesceremoni Döbelns park. Då kommer artisten Carolina Miskovsky uppträda, och landshövdingen Magdalena Andersson ska hålla tal.


PODD: Teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.

– Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.

 Lyssna  iPhone  Acast  Spotify

 


Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE