Donald Trump

Svenskarnas Ikea-hån mot Donald Trump

Av: 

Lovisa Sars

NYHETER

Efter hysterin kring ASAP Rocky-fallet ville Hampus Elfström och Oscar Gierup reda ut det svenska rättssystemet så enkelt som möjligt.

De skapade då en ”Ikea-manual” – riktad till Donald Trump.

– Vi tyckte att det skulle vara en kul idé att göra en manual som förklarar på ett väldigt enkelt och svenskt sätt, berättar Hampus Elfström.

När ASAP Rocky blev häktad i Sverige blev det snabbt en världsnyhet. Nyheten nådde även amerikanske presidenten Donald Trump, som på Twitter valde att kritisera Sverige och statsminister Stefan Löfvén.

Han erbjöd sig betala borgen för den häktade rapparen, vilket Stefan Löfvén bestämt förklarade inte var möjligt, eftersom systemet med borgen inte existerar i Sverige.

Det svenska rättssystemet och hur det skiljer sig från det amerikanska blev snabbt en snackis i sociala medier. För att enkelt förklara hur svenska rättssystemet fungerar för den amerikanska presidenten, valde kreatörerna Hampus Elfström och Oscar Gierup att skapa en manual som liknar de Ikea använder till sina möbler.

I dag jobbar de som copywriter och art director. De studerade tillsammans och har sedan dess gjort projekt på sidan av arbetet, ibland för skojs skull.

– Vi tyckte att det skulle vara en kul idé att göra en manual som förklarar på ett väldigt enkelt och svenskt sätt hur vårt rättssystem fungerar, berättar Hampus Elfström.

Postade manualen till Vita huset

I hopp om att manualen ska nå den amerikanske presidenten har Hampus och Oscar tryckt en version som postat med brev till Vita huset.

– Det vore ju härligt om Trump fick den i sin ”daily briefing” i Vita huset, säger Hampus.

Valet att rikta sig direkt till den amerikanske presidenten var självklart för Hampus och Oscar.

– Det var ju han som startade det hela med kritiken mot Sverige, säger Hampus.

Efter att Hampus och Oscar publicerat manualen via en egen hemsida har de bara fått positiva reaktioner.

– Många tycker det är kul och beskrivet på ett klyftigt sätt, berättar Hampus.

Nu gäller det bara att vänta och se. Förhoppningsvis kommer manualen att nå den amerikanske presidenten. Men vad han säger om det, återstår att se.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Ikea

Asap Rocky

Sverige

Sociala medier

Vita huset, Washington DC

AB Voice