Nyheter

Barnmorska döms för skador hos nyfödd

Av: 

TT

NYHETER

Värkstimulerande dropp långt över riktlinjerna orsakade allvarliga hjärnskador hos en nyfödd liten pojke. Nu döms en barnmorska för grovt vållande till kroppsskada.

Domstolen har hamnat fel, anser försvarsadvokaten.

– Hon har jobbat i ett vårdyrke med ett enda syfte: att hjälpa. Så blir det den här olyckliga utgången. Att dels ha varit med om det, och sedan åtalas och slutligen dömas, det påverkar en människa väldigt negativt, säger försvarsadvokat Björn Hurtig till TT.

Johanna Adolfssons son Elliot föddes i november 2016 med svåra hjärnskador till följd av syrebrist under förlossningen. Elliot avled två veckor efter sin ettårsdag och läkarna har inte säkert kunna säga varför.

Det var hon som polisanmälde barnmorskan och för henne var det viktigaste med rättegången att Elliot skulle få upprättelse. Men hon hoppas också att uppmärksamheten kring det som hände ska ha en påverkan inom vården.

– Att man blir mer aktsam på vad som händer och att man faktiskt vågar be om hjälp och inte bara gör allting själv, säger Johanna Adolfsson.

Villkorlig dom

Barnmorskan dömdes till villkorlig dom och dagsböter, precis som åklagaren hade yrkat.

När barnmorskan borde ha sänkt eller stängt av det värkstimulerande droppet och tillkallat läkare gjorde hon tvärtom – hon höjde dropptakten minst sex gånger, enligt domen.

När värkarna kommer för tätt finns risk för syrebrist hos barnet. I de riktlinjerna barnmorskan hade att följa står det att "högst fem värkar per tio minuter accepteras". Men under den här förlossningen var det sex värkar per tio minuter i en och en halv timme, sedan sju värkar per tio minuter i ytterligare en timme. Sedan togs värkmätaren bort, långt innan barnet till slut föddes.

Patologisk kurva

Den skånska tingsrätt som hållit i rättegången anser att barnmorskan under förlossningen borde ha varit mer observant på de kurvor som visar barnets hjärtljud och kvinnans värkar. Om hon hade gjort det, så hade hon insett att värkarna kom för tätt och att kurvan som visade barnets hjärtljud periodvis var patologisk, skriver domstolen.

Björn Hurtig säger att det ännu inte är bestämt om domen ska överklagas, men han har starka invändningar mot rättens bedömning.

– Man har hamnat fel när man bedömer att hennes agerande har varit på den nivån att det är kriminaliserat. Och särskilt att det skulle vara grovt oaktsamt, säger han.

"Tappade bort tiden"

Barnmorskan har sagt att hon drabbades av ett tunnelseende och tänkte att "nästa värk kommer barnet". Hon tappade bort tiden och där hon stod vid sängens fotände för att ta emot barnet var apparaturen som visade kurvorna svår att se.

Barnmorskan har också pekat på att navelsträngen var hårt virad om halsen vid födseln och att detta kan vara förklaringen till syrebristen, men experter som uttalat sig vid rättegången delar inte den uppfattningen.

Åklagare Elena Severin säger till TT att rätten delar hennes uppfattning, och har resonerat på samma sätt som hon gjorde när hon väckte åtal.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har gjort samma bedömning som jag gjorde när jag väckte åtal och har kommit fram till att barnmorskan var oaktsam på sådant sätt att det är brottsligt och att hon alltså har dömts för det här, säger hon.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnmorska dömd för att ha orsakat hjärnskada hos nyfödd