Semlor

Edward Blom om Moderatsemlan: Ful men kan smaka gott

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

”Moderatsemlan” har beskrivits som ”sorglig”, ”pinsamt dålig” och ”jätteäcklig”. Men Edward Blom håller inte riktigt med.

– Visserligen är den ful men man ska inte döma hunden efter håren.

På fettisdagen bjöd Moderaterna i Stockholm på en video där de jämförde semlan med sin politik. Sociala medier var inte sena med att såga den för dess oaptitliga utseende och hånen haglade in.

Edward Blom, gastronom och kulturhistoriker, tycker att ”äcklig” sannerligen är att ta i.

– Folk är vana vid att det ser otroligt perfekt ut. Brödet är ojämnt och lite fult gräddat. Jag föredrar att man mosar ihop mandelmassan med inkråmet. Den saknar definitivt en konditors professionalitet. Men så ser den ut i ett vanligt radhus, det är en hemmasemla. Semlan var nog inte snyggare i mitt hem när jag var liten.

Edward Blom.

Skulle du vilja äta semlan i videon?

– Jag tror inte att den smakar någon större skillnad för att mandelmassan inte är lagd i en snygg ring. Jag tycker inte att utseendet på mat är så viktigt, jag gillar god mat som smakar mycket. Men toppen var väldigt liten, man hade nog behövt äta den med kniv och gaffel.

Om du skulle ha ett politiskt parti, vad skulle du ha för bakverk som representerade den?

– Skulle den representera mig skulle det vara en smarrig chokladtårta, men politik ska vara för alla. En riktigt bra smörgåstårta av det gamla slaget som man äter i lager, skaldjur på ett lager och leverpastej på ett – så får det bli.

Vad skulle Moderaterna ha för bakverk om du fick bestämma?

– Lite mer chic, en petit four, en fransk variant på semla. Det kanske är lite fördomsfullt i och för sig.

Semlan har fått kritik på sociala medier för dess oaptitliga utseende.

Du håller inte med Twitter om att den ser motbjudande ut?

– Den är ful men den kanske smakar gott. Jag kan förstå att folk skrattar åt den som propagandafilm. De hade kunnat ha en mycket mer elegant semla.

– Men som expert vill jag ändå vidhålla att man inte ska döma hunden efter håren, det finns inget samband mellan ful och god mat. Snarare tvärtom. Oavsett parti så tycker jag att såväl vad gäller mat som politik att det är innehållet och inte ytan som räknas.

Har du ätit några semlor i dag?

– Jag har ätit några tuggor i TV4. Jag får egentligen inte äta socker. Jag köper hem semlor till familjen och glädjer mig när de äter dem.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Kritiska kommentarer haglade in.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så många semlor klämmer vi på fettisdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor

Moderaterna

Edward Blom

Sociala medier

Stockholm

Politik

Twitter