Ny chans att skrota fritidsbåten gratis

Av:  TT

Nu ges ytterligare en chans för svenska båtägare att skrota uttjänta flytetyg gratis. Arkivbild.
Nu ges ytterligare en chans för svenska båtägare att skrota uttjänta flytetyg gratis. Arkivbild.

Nu får svenska båtägare en ny chans att få sina gamla, uttjänta båtar skrotade utan kostnad. Det är tredje gången Havs- och vattenmyndigheten avsätter pengar till båtskrotning, vilket ska bidra till en renare havsmiljö.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har tillfört mera pengar till skrotning av uttjänta fritidsbåtar, vilket Mitti skrivit om. Första gången skrotningspremien infördes var hösten 2018 och sedan dess har pengar skjutits till ytterligare en gång och nu kommer alltså påfyllning igen.

Kö till skroten

– Det har varit en sådan otrolig efterfrågan, så många gånger har folk fått ställa sig i kö. Det visar på hur stort problemet möjligtvis är. Det finns otroligt mycket båtar som måste omhändertas. De kan stå övergivna i marinor och kanske läcker till exempel olja. Eller så handlar det till exempel om äldre människor som inte vet vad de ska göra av sin båt när de inte längre är i skick för att använda den, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid Hav.

Hon säger att skrotningspremien hittills förstås inneburit att många gamla båtar omhändertagits men också att kännedomen ökat om att det går att skrota och återvinna en fritidsbåt som gjort sitt.

Ökad kännedom

Fram till 31 december i år kan fritidsbåtar upp till tre ton skrotas gratis på några av de 25 insamlingsplatser som finns i landet. Om pengarna tar slut innan dess upphör erbjudandet om gratis skrotning att gälla.

– Det har varit otroliga vinster bara av att det här har gjort att många känner till att systemet finns. Så även om premien inte förlängs i framtiden så vet väldigt många människor att möjligheten finns och att man kan återvinna sin båt, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Publisert: