Polisens uppmaning: ”Det kan rädda liv”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Jale Poljarevius uppmanar alla att höra av sig vid minsta misstanke.
Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Jale Poljarevius uppmanar alla att höra av sig vid minsta misstanke.

Med allt fler som jobbar hemma, eller befinner sig i karantän, ökar också våldet i nära relationer. Nu går polisen ut med en uppmaning till allmänheten att våga höra av sig vid minsta misstanke.

– Hellre en gång för mycket, det kan vara helt avgörande, säger Jale Poljarevius, regional samordnare för Rimfrost.

I spåren av coronavirusets härjningar ser polisen ett förändrat mönster bland de kriminella gängen, men också en kraftig ökning av våld i nära relation.

– Tyvärr ser vi en ganska tydlig trend, säger Jale Poljarevius, regional samordnare för Rimfrost som uppmanar allmänheten att höra av sig.

– Vi jobbar med något vi kallar för huskurage, som innebär att vittnen hör av sig och pekar ut riskbostäder. Det kan vara en granne, fatighetsskötare, tidningsbud eller liknande som hört eller sett något och fattat misstankar om att någon far illa.

Är det många som hör av sig?
– Ja, men det finns också de som av någon anledning tycker att det inte angår dem, eller som är osäkra på om det verkligen är en misshandel eller bara att man skriker på varandra, säger Jale Poljarevius och fortsätter.

– Men det är inte läge att tänka så nu. Ring polisen och berätta om du har fattat misstankar. Hellre en gång för mycket, det kan vara helt avgörande. Jag ska vara helt ärlig, det kan rädda liv.

Foto: Jessica Gow/TT
Polisen ser en kraftig ökning av våld i hemmet.

Kriminella trycker sina egna 500-lappar

De stängda nationsgränserna påverkar också de kriminella nätverken negativt, och nu varnar polisen för att man har börjat trycka egna pengar.

– Framförallt handlar det om 500-lappar. Vi har fått flera anmälningar, både här i Uppsala, men också i Stockholm och region syd där de har dykt upp. Så det kan vara läge för alla företagare, men också allmänheten, att vara uppmärksamma.

Enligt polisen är antalet falska sedlar som vanligtvis kommer in till nationellt forensiskt centrum (NFC) cirka 70 stycken per månad. Under februari och mars har den siffran ökat med drygt 800 procent jämfört med samma period förra året.

Foto: Polisen
Så kan du se om en 500-sedel är falsk eller äkta.

Rekordhögt kilopris för cannabis

En annan reaktion på coronavirusets spridning, och de stängda gränserna, är det kraftigt ökande priset på droger.

– Vi har aldrig sett ett högre pris än det vi ser just nu. Kilopriset på cannabis ligger till exempel på 65 000 kronor kilot, säger Jale Poljarevius.

Publicerad:

LÄS VIDARE