Coronapandemin

Inställd konstrunda blev digital: ”Glad och stolt”

Av: 

Robert Rosén

I år får konstintresserade inte åka runt i Skåne, men en del konstnärer väljer istället att ställa ut digitalt.
I år får konstintresserade inte åka runt i Skåne, men en del konstnärer väljer istället att ställa ut digitalt.

NYHETER

Årets konstrundor har ställts in på grund av coronaviruset.

Istället satsats det på en digital konstrunda.

– Jag är väldigt glad och stolt över att det kan bli någonting överhuvudtaget, säger Malmökonstnären Alicia Jansson.

Den årliga konstrundan på Österlen har inspirerat till konstrundor i både västra och sydvästra Skåne. Normalt sett drar konstrundorna igång på långfredagen men med anledning av coronasituationen har de i år ställts in.

För att ändå få en konstrunda beslutade Malmö- och Trelleborgsföretaget Dexter sig för att skapa en digital konstrunda. Ett 80-tal skånska konstnärer har gått med i initiativet - där de får möjlighet att visa upp och sälja sin konst.

– Det känns absolut lite sorgligt att inte får vara ute och träffa publiken men samtidigt är jag väldigt glad och stolt över att det kan bli någonting överhuvudtaget i de här tiderna, säger Malmökonstnären Alicia Jansson.

Hon har själv inte deltagit i konstrundan tidigare men skulle i år debutera då det var tänkt att hon skulle ställa ut sina verk i Skurup.

Innebär svårigheter

– Jag tror inte bara det är för konstnärerna som det är viktigt att man kan titta på det här som alternativ. Ibland händer sånt här, att alla sitter inne och inte vet vad de ska göra, då får man hitta utlopp för kreativa lösningar, säger hon.

Även om hyllar initiativet till en digital konstrunda menar hon att det finns utmaningar med det hela.

– Det var väldigt svårt att sätta ihop det. Man har planerat för den andra konstrundan lite längre och när jag hörde om det här initiativet blev det snabba bud.

Att det inte blir någon normal konstrunda i år är trots allt någonting Alicia Jansson har full förståelse för.

”Borde göra en insats”

– Det är tråkigt men det händer så mycket andra viktiga saker i samhället i stort nu. På det sättet kan jag inte tycka att det är synd att man ställt in det. Vi hjälper ändå till att inte öka smittspridningen. Så det är synd men det är ändå helt förståeligt.

Niklas Wikström, en av initiativtagarna till konstrundanonline.se, förklarar att ett av de främsta skälen till en digitaliserad konstrunda är den ekonomiska verkligheten.

– Den här situationen är tråkig för oss alla men för den enskilda konstnären kan det vara en katastrof rent ekonomiskt. Eftersom vi har kunskapen av både onlineförsäljning och marknadsföring kände vi att vi borde göra en insats för att stötta branschen, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ensamma svanmamman i Malmö har ny familj

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Malmö

Skåne

Coronaviruset

Konst

Österlen

Trelleborg