Nyheter

Oroliga rökare söker stöd i coronatider

Av: 

TT

NYHETER

Oro för att bli sjuk i covid-19 får många rökare att vilja sluta tvärt. Sluta röka-linjen tar emot fler och längre samtal än vanligt.

– Man har inte tid att förbereda sig och man är orolig för att få corona, säger Annelie Johansson, driftansvarig på Sluta röka-linjen.

Förra veckan mottog stödtelefonen 25 procent fler samtal jämfört med en vanlig vecka. Bakgrunden är den senaste tidens misstankar om att rökare kan löpa större risk att insjukna allvarligt i covid-19, något Folkhälsomyndigheten håller på att titta närmare på.

– Det som vi har uppmärksammat i de samtal som vi får är att det är många som är väldigt oroliga och beskriver det som att man måste sluta på en gång, säger Annelie Johansson.

Samtalen är också längre än vanligt och även personer som har slutat röka men som känner att röksuget har ökat under coronakrisen hör av sig.

– Effekten i samhället är ju att man inte hinner förbereda sig. Helt plötsligt står du där och ditt företag har gått i konkurs, du har inget jobb, ingen försörjning och du kanske inte har någon a-kassa ens en gång. Man känner att man mår väldigt dåligt och att man måste hantera sina känslor, och då ligger det nära till hands att man tar till cigaretter.

Annelie Johansson, driftansvarig på Sluta röka-linjen

Förändrad rådgivning

Generellt är rekommendationen till rökare som vill sluta att ha is i magen och inställa sig på att det kan ta en till två veckor enbart för att förbereda sig inför ett rökstopp. Men när folk ringer och förklarar att rökstoppet måste ske nu och inte om en vecka blir rådgivningen annorlunda.

– Då blir vår uppgift att förbereda de här klienterna på att det kan bli tufft. Vi får spekulera lite mer utifrån hur det brukar vara för människor som slutar tvärt, hur de känner och mår. Men också ge tips på det vi vet lindrar abstinens.

Sluta röka-linjen tar emot fler och längre samtal än vanligt. Genrebild.

"Kan bara gissa"

Annelie Johansson understryker dock att det för tidigt att veta säkert om det finns ett samband mellan rökning och ökad risk för svår sjukdom.

– Vi kan bara gissa än så länge, utifrån andra studier som finns. Men eftersom viruset är så pass nytt så har man inte hunnit göra någon forskning på det än.

Oavsett råder hon alla som känner oro att ta kontakt med Sluta röka-linjen.

– Om man känner sig orolig eller känner att jag faktiskt skulle behöva lite hjälp, så ring till oss. Vi ställer inga orimliga krav, vi vill finnas här som en samtalspartner att kunna diskutera med och komma fram till en lösning på problemet.

PODD Därför är USA så drabbat av corona

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om varför USA blivit så drabbat av coronaviruset och hur Donald Trump hanterar krisen. Kan det komma att påverka valet i höst? Gäst: Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: