Taxibolag

Sjuk kvinna lämnades i snöstorm av taxi – dog

Chaufför och chefer på taxibolag åtalas – advokaten kritisk

Av: 

Adam Westin

NYHETER

En äldre kvinna lämnades utanför sin villa utan att sjuktaxin såg till att hon kom hem i snöstormen, enligt åklagaren.

Kvinnan hade försökt ringa ett samtal – men hittades död i snön av en anhörig dagen därpå.

– Det var en av de värsta dagarna vad gäller väder här uppe i Västernorrland, säger kammaråklagare Marlene Forsman.

Den första februari 2018 åkte en äldre kvinna sjukresa till sin villa i Härnösandstrakten. Sjukresor är en variant av färdtjänst, som sjuka kan få genom landstinget, som tar en mellan hemmet och vårdgivaren.

Kvinnan hade bensjukdomar och svårt att gå, samt andra åkommor, enligt åklagare Marlene Forsman som i dag väckte åtal.

– Taxichauffören släppte av henne cirka 40 meter från hennes ytterdörr, utan att försäkra sig om att hon kom fram till ytterdörren och bostaden. Trots att det var väldigt kallt och blåsigt den här dagen, vädret hade orsakat drivbildningar. Det var oskottat från den plats där chauffören släppte av henne, säger kammaråklagare Marlene Forsman.

Hittades av anhörig

Efter detta har kvinnan ringt ett samtal till en person som brukade hjälpa henne med skottning, men utan att få svar.

– Det hela är väldigt tragiskt. Det är en anhörig som inte får tag på kvinnan och åker ned till henne dagen därpå, och påträffar henne avliden.

Kvinnan hittades död utomhus i snön, men det anses inte bevisat att kylan orsakat hennes död.

– Kvinnan var ju också sjuk, och obduktionen har inte kunnat fastställa att det var just kylan som orsakat hennes död. Därför är rubriceringen framkallande av fara för annan, i stället för vållande till annans död, säger kammaråklagare Marlene Forsman.

Enligt förundersökningen var gången fram till huset oskottad när kvinnan hittades. Snödjupet intill gången var en bra bit över en meter.

En polis utanför huset, efter att gången skottats upp.

Foto: POLISEN

Tre personer åtalas

I avtalet mellan taxibolaget och Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland ska chauffören hämta och lämna resenärerna vid porten, enligt åklagaren.

Taxichauffören, platschefen för taxibolaget och dess ordförande åtalas alla för framkallande av fara för annan. Utöver skadeståndsanspråk och annat yrkar kammaråklagaren på minst 700 000 kronor i företagsbot.

– En anledning till det här åtalet är att taxibolag är en viktig del av samhällsnyttan, när man kör sjukresor. Det kan få oerhörda konsekvenser om man inte har rutiner som, enligt vad jag tycker – är enkla, när man kör patienter som har särskilda behov, säger Marlene Forsman.

Aftonbladet har sökt advokaterna till samtliga tre åtalade. Kammaråklagaren anser att platschefen brustit i rutinerna att ge instruktioner till sina taxichaufförer hur de ska agera vid en sjukresa. Ordföranden anses ha brustit i uppföljning.

Advokat: Inte bevisat att brott begåtts

Erik Hansson, som företräder platschefen, är kritisk till att åtal väckts.

– Det är jättetråkigt att det blev som det blev. Men det har gjorts en väldigt omfattande utredning, och det är i den inte bevisat att det har begåtts något brott. Vi tycker det är tråkigt att åklagaren inte delar den uppfattningen, men vi förutsätter en friande dom, säger advokat Erik Hansson.

Ifall taxichauffören inte följt kvinnan till dörren är det snarare fråga om ett avtalsbrott, enligt advokaten.

– Det ska mycket till innan ett avtalsbrott leder till att man hamnar i fängelse. Det kan leda till skadestånd möjligtvis, säger Erik Hansson.

”Är förvånad”

Även chauffören och ordföranden för taxibolaget nekar till brott.

– Jag är förvånad att det väcktes åtal och jag utgår från att åtalet kommer att ogillas, säger ordförandens advokat Johan Lavos.

Aftonbladet har varit i kontakt med kvinnans anhöriga, som hänvisar till åklagaren Marlene Forsman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Taxibolag

Brott

Västernorrlands län

AB Voice