Så kan hackare ta över dammsugaren

Forskare: De kan användas för att spionera på dem som är i rummet

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Våra hem är i dag fulla av smarta prylar som främmande personer kan hacka och ta full kontroll över, enligt svenska forskare. 

På Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm har man bland annat lyckats hacka robotdammsugare.

– Vi kan ha live-video på vår mobil efter att vi har hackat den, vi kan också spela in video så att vi kan använda den för att spionera på dem som är i rummet, säger KTH-doktoranden Sotirios Katsikeas till SVT.

Vi omger oss allt mer av smarta prylar i våra hem. Allt från högtalare, uppkopplade kylskåp, robotdammsugare och gps-styrda gräsklippare. Men prylarnas bristfälliga säkerhet gör dem till lätta måltavlor för hackare. Nu har svenska forskare visat hur lätt det är för en utomstående att ta full kontroll över dina prylar, skriver SVT.

Enligt Pontus Johnson, professor på KTH, kan de flesta uppkopplade hushållsobjekt inte vara helt hackningssäkra. 

– Har man tur – eller otur för ägaren – så hittar man en sårbarhet som man kan utnyttja, säger han till SVT.

1 av 4 | Foto: Ruud, Vidar / TT
Det är de smarta prylarnas bristfälliga säkerhet, till exempel robotdammsugare, som gör dem till lätta måltavlor för hackare.

Spionerar fritt

Forskarna visar även upp en hackad robotdammsugare som de styr helt och hållet – inklusive en kamera som enkelt låter hackaren att spionera fritt.

KTH-forskarna har även kunnat hacka drönare och elsparkcyklar, vilket skulle kunna leda till allvarliga olyckor i trafiken.

– Vi upptäckte att det inte finns någon kontroll, vilket betyder att vi kan låsa upp och låsa vilken elsparkcykel som helst, även när de är i rörelse, säger studenten Louis Cameron till SVT.

Kan kapa din identitet

Enligt Stöldskyddsföreningen kan hackare vara ute efter att komma åt lösenord, kapa din identitet eller använda dina apparater för brottslig verksamhet. Därför menar de att du bör överväga om du verkligen behöver ha prylar som är uppkopplade i hemmet.

Publicerad: