Nya coronabeskedet: R-talet under 1.0 i Sverige

Varje smittad svensk smittar nu 0,85 andra.

Folkhälsomyndighetens statistik visar att Sveriges R-tal legat under 1.0 sedan 21 april.

– Är det under 1.0 så smittar varje sjuk inte ens en person, vilket betyder att pandemin successivt kommer ebba ut, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Reproduktionstalet för coronaviruset var i Sverige 0.85 den 25 april, enlig Folkhälsomyndighetens beräkningar. R-talet beskriver enligt myndigheten hur många andra en smittad person i sin tur smittar.

Att siffran sedan 21 april legat under 1.0 innebär enligt Anders Tegnell att varje sjuk person inte ens smittat en annan person. Att smittspridningen inte längre ökar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi har legat på R-tal under 1.0 i några veckor. Det ligger precis under, så det är ingen stor skillnad utan vi ligger på en slags platå. Men det går i alla fall inte uppåt, och med den här sjukdomen får man se det som ett positivt tecken, säger Tegnell till SVT.

Allra högst var R-talet i Sverige kring månadsskiftet februari och mars. Då smittade varje covid-19-sjuk svensk över tre andra personer, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

I Norge meddelade landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten att landet hade kontroll över coronaspridningen när deras R-tal låg på 0.7, skriver SVT.

Ett R-tal på 0.7 innebär alltså att 100 coronasjuka smittar 70 andra, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån skriver att experterna menar att ett R-tal över 1.0 omöjliggör att restriktioner lättas.

Ett sätt att undvika smittspridning är att inte skaka hand.
Ett sätt att undvika smittspridning är att inte skaka hand.
Publisert:

LÄS VIDARE