Amerikanska staten kräver tillbaka corona-pengarna

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera svenskar har fått coronastöd av amerikanska staten.

Nu meddelar skatteverket i USA att man förväntar sig att pengarna återbetalas.

I söndags berättade Aftonbladet om svenske Anders som fått del av Donald Trump och den amerikanska statens coronakris-peng på 1 200 dollar (11 700 kronor) – trots att han varken har bott eller arbetat i landet sedan februari 2019.

– Jag betalar ingen skatt, har inga tillhörigheter där. Det enda jag har är ett bank- och ett pensionskonto. Det är sorgligt att de inte har bättre koll, det finns andra som behöver de pengarna bättre, sa han då.

Svenske Anders fick plötsligt en ”corona-check” på 1 200 dollar från amerikanska staten.
Foto: Privat
Svenske Anders fick plötsligt en ”corona-check” på 1 200 dollar från amerikanska staten.

Efter artikeln publicerats har Aftonbladet fått flera vittnesmål från andra svenska medborgare som fått ta del av pengarna, trots att de sedan länge flyttat från landet.

Vissa säger att man snabbt har fört över det oväntade tillskottet till sina respektive svenska konton medan andra har låtit dem ligga i rädsla för det amerikanska skatteverket, IRS, ska kräva tillbaka dem.

Aftonbladet har varit i kontakt med IRS och deras besked är just det: pengarna ska återbetalas.

”En utländsk person som inte är folkbokförd i USA under 2020 är inte berättigad till utbetalningen. Utländska medborgare som har fått en utbetalning ska återbetala pengar till IRS”, skriver man i ett mejl.

Foto: Alex Brandon / TT
USA:s president Donald Trump.

”Brukar vara knepigt”

Har man fått dem insatta direkt på sitt bankonto bör man enligt IRS skicka tillbaka den till enligt instruktioner på deras hemsida.

– Är det en enkel lösning skickar jag gärna tillbaka pengarna, säger Anders som dock fruktar byråkratiskt krångel.

– Jag försökte säga upp det här bankkontot för en tid sedan men då hänvisades jag mer eller mindre till mitt lokala kontor. Fysiska checkar, som de hänvisar till, brukar också vara knepigt. Det går att göra elektroniska checkar via banken men det får man heller inte göra när man inte bor där. Men ja, jag ska försöka...

Aftonbladet har efterfrågat vilka konsekvenser en utebliven återbetalning kan leda till och hur många man tror har fått en felaktig betalning, dock utan att få svar från IRS.

PODD Det betyder det när Trump pratar om ”Obamagate”

USA:s president Donald Trump twittrade häromdagen om något han kallade "Obamagate". Efter det frågade pressen vad presidenten egentligen menade, men svaren var luddiga. Samtidigt som landet, precis som övriga världen, genomgår den största krisen i modern tid, verkar Donald Trump nu skapa en skandal som inte ens finns. Vad är Obamagate? Varför gör Donald Trump det här nu och vad handlar det egentligen om?
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: