Åklagarmyndigheten

Åklagaren överklagar inte Torelldomen

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Åklagaren Martin Tidén överklagar inte den friande domen mot de poliser som misstänktes i samband med dödsskjutningen av Eric Torell förra sommaren. Arkivbild.

Åklagare Martin Tidén överklagar inte den friande domen mot de tre poliser som åtalades för brott i samband med dödskjutningen av Eric Torell.

– Tingsrätten har gjort en bevisvärdering som jag inte tror att hovrätten kommer göra annorlunda, säger Martin Tidén till TT.

Det var i augusti förra året som 20-årige Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds i centrala Stockholm. Han hade då lämnat sitt hem tidigt på morgonen med ett leksaksvapen i handen. Polisen befann sig området efter att ha fått larm om att en person med vapen, alltså Torell, hade synts där.

25 skott

När poliserna mötte Torell uppfattade de situationen som hotfull då han trots uppmaningar om att stanna och lägga ned vapnet inte svarade. Efter fler försök att få kontakt med Eric Torell öppnade polisen eld mot honom. Totalt avlossades 25 skott, två av dem träffade honom i ryggen. För de två skotten åtalade Martin Tidén två poliser för vållande till annans död respektive tjänstefel, då han ansåg att skotten som träffade ryggen inte var inom nödvärnsrätten. Tingsrätten höll inte med i sin bedömning.

– Tingsrätten kommer fram till att det är nödvärn under hela förloppet, och att agerandet inte är uppenbart oförsvarligt. Tingsrätten ansåg inte att jag kunde bevisa att målsägaren inte kunde uppfattas som farlig under hela förloppet, säger Tidén.

Också en insatschef som åtalades för tjänstefel i samband med händelsen friades i tingsrätten. Inte heller där tror åklagaren att hovrätten skulle göra en annan bedömning.

Domen kan påverka

I tingsrättens dom framhölls bland annat forskning som visar att människans förmåga att ta in information kan försämras vid stress och att det kan bli tidsfördröjningar när det gäller att uppfatta vad som egentligen händer – något som sågs som en möjlig förklaring till skotten i ryggen. Det uttalandet kan få stor betydelse framöver, tror Martin Tidén.

– De uttalandena gör att vi på särskilda åklagarkammaren behöver analysera domen närmare, eftersom det är ganska tydliga, generella uttalanden som inte hörts särskilt just mot den här händelsen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM