Elin berättade att hon var gravid – fick sluta på Espresso House

Vittnesmålen väller in om allvarliga problem med arbetsmiljön på kafékedjan

Elin sa till sin närmsta chef att hon väntade sitt första barn.

Två dagar senare kallade arbetsledaren till ett möte – där fick Elin beskedet att hon skulle få lämna Espresso House.

– Jag var gravid och vi hade precis köpt hus. Det var oerhört stressande att bli av med jobbet i den situationen, säger hon.

Till en början trivdes 29-åriga Elin bra med jobbet som biträdande platschef på ett Espresso House i Skåne.

– Jag kom överens med alla. Men efter att platschefen märkt att jag hade koll på kollektivavtalet och våra rättigheter så skar det sig mellan henne och mig.

När en månad återstod av provanställningen berättade Elin för sin överordnade att hon var gravid. Två dagar senare kallades hon till ett möte.

– Jag var inte orolig när jag kom till mötet. Allt funkade ju bra. Jag trodde att vi bara skulle prata om fortsättningen på min anställning.

Sammankomsten blev kort.

– Både distriktschefen och platschefen var med. De sa direkt att jag inte skulle få jobba kvar. Sedan bad de mig skriva under några papper som låg på bordet.

– Jag blev chockad. Jag sa att jag ville prata med facket innan jag gjorde något annat.

Fick en månadslön i skadestånd

Med hjälp av fackliga företrädare fick Elin till ett nytt möte med höga företrädare för Espresso House.

– Det var flera chefer i Skåne med, och en flög ner från Stockholm. Då sa de att skälet till att jag fick sluta var att jag inte kom överens med platschefen, säger Elin.

– Men jag hade 13 kollegor som intygade att jag samarbetade bra med alla. Deras förklaring höll inte.

Arbetslagstiftningen förbjuder negativ särbehandling av gravida. Enligt Diskrimineringsombudsmannen kan det även gälla vid provanställningar.

Elin slöt en överenskommelse med företagsledningen som innebar att hon fick en månadslön i skadestånd.

– Men det var inte till så stor hjälp. Det var en oerhört stressande situation att vara gravid och arbetslös. Dessutom hade vi precis köpt hus.

Många vittnar om problem

Under de senaste dagarna har Aftonbladet i flera artiklar rapporterat om missförhållanden på Espresso House, som är en av Nordens största kafékedjor.

Vittnesmålen från såväl nuvarande som tidigare anställda har strömmat in. Det handlar bland annat om obetald övertid, hårda chefer och uteblivna löner.

Elin arbetade på fikagiganten 2015. Hon är inte förvånad över vittnesmålen.

– Det bara fortsätter. Jag tycker att det är konstigt att de inte granskas hårdare, för de behandlar inte sina anställda bra.

”Hemskt att jobba på Espresso House”

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet uppger Patrik Odstam, driftchef på Espresso House, att han ser allvarligt på uppgifterna från personalen.

”Vi är kollektivavtalsanslutna och har regler och rutiner som ska följas kring övertid, fasta anställningar och provanställningar”.

Enligt Elin är dock respekten för reglementet mycket bristfällig.

– De följde inte bestämmelserna i kollektivavtalet alls. Det var extra tufft för oss som var arbetsledare för vi fick aldrig betalt för övertid. Cheferna menade att det ingick i vår lön, men vi tjänade inte så mycket mer än de andra, säger hon.

– Det var hemskt att jobba på Espresso House. Ingen litade på en och man blev kollad hela tiden.

Sverigechefen: ”Behöver stötta de unga cheferna”

Stina Möller, Sverigechef på Espresso House, skriver i ett mejl att bolagets ”generella hållning” är att det är oacceptabelt att avsluta provanställningar på grund av graviditet.

Hon uppger också att företaget har vidtagit flera åtgärder efter Aftonbladets rapportering.

”I era artiklar har det framförts saker som tyvärr inte har fungerat hos oss. Vi ser såklart allvarligt på dessa händelser. Vi har redan inlett ett arbete med att förbättra våra rutiner, kommunikationsvägar och ledarskap”.

”Många av våra ledare är unga chefer och där behöver vi hela tiden jobba med att utveckla och stötta dem i sin roll. Vi är en stor organisation och ibland går det fel och då är det viktigt för oss att dra lärdom av det och utveckla oss framåt.”

Publisert:

LÄS VIDARE