Greta Thunberg favorit att få Nobels fredspris

Greta Thunberg är favorittippad att tilldelas Nobels fredspris. Mängder av spelbolag har hennes namn högst upp på listan över aktuella kandidater att ta hem priset.

Men experter är oense om hon kan få priset eller inte.

– Kopplingen mellan klimatförändringar och konflikter är inte så enkel som många vill ha det till, säger den norske statsvetaren Henrik Urdal.

Redan i våras gick flera bettingsajter ut och deklarerade att Greta Thunberg var den person med lägst odds att få Nobels fredspris.

– Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, sade Greta Thunberg då till Aftonbladet.

Nu, med bara en vecka kvar tills ”vinnaren” offentliggörs, är hon återigen favorittippad. Bland annat av världens största vadslagningsfirma Ladbrokes. Anledningen är bland annat hennes tal under klimattoppmötet i FN:s högkvarter i New York i september.

– Det är svårt att argumentera mot den inverkan som Thunbergs handlingar har haft globalt. Det återspeglas i hennes odds som favorit, säger Jessica O’Reilly, presstalesperson på Ladbrokes.

Före påven

Om Greta Thunberg tilldelas fredspriset får den som satsat pengar på hennes namn 3,5 gånger insatsen. Andra på oddslistan är bland annat Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern med 7 gånger pengarna samt påve Franciskus i Rom som ger 17 gånger pengarna, skriver AFP.

Det finns dock en stor osäkerhet kring om Greta kan få Nobels fredspris eller inte. Experter är nämligen delade om det finns en direkt koppling mellan klimat och våldsamma konflikter.

Den norske statsvetaren Henrik Urdal menar att det finns ett problem för Greta gällande fredspriset. 

– Kopplingen mellan klimatförändringar och konflikter är inte så enkel som många vill ha det till. Det är inte säkert att det finns någon sammanhang mellan miljö och konflikt. Det är inte givet att klimatförändringar leder till mer konflikter i framtiden, sade han nyligen till norska Nettavisen.

Dan Smith på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI, är av en annan åsikt.

– Klimatförändringar är en fråga som har starka kopplingar till säkerhets- och fredsfrågor, säger han till brittiska Daily Mail.

Vem som tilldelas Nobels fredspris tillkännages nästa fredag 11 oktober. Priset delas sedan ut i Oslo den 10 december.

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE