Glädje när tusentals följde Zlatan: ”Någon större finns inte”

Zlatan Ibrahimovic, 38, staty i Malmö är invigd.

Då var tusentals Malmöiter på plats utanför Stadion.

– Någon större än han finns inte, säger Bengt Larsson, som följde invigningen.

Drygt tre år efter att det meddelats att Svenska Fotbollförbundet skulle resa en staty över Zlatan Ibrahimovic, 38, var det invigning. Tillsammans med förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, konstnären Peter Linde och kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) fanns Ibrahimovic på plats på Stadionområdet i Malmö.

Inför tusentals malmöiter avtäcktes den 3,5 meter höga guldstatyn.

– Det betyder att man gjort nåt utöver det extra och då tänker jag på hela karriären. Det är den äran man får tillbaka efter alla de åren man spelat och det är en symbol för alla er där ute som känner att de inte är välkomna, de är annorlunda och ser inte ut som alla andra. Det här är ett bevis på att man kan lyckas, sa Zlatan Ibrahimovic när han klev på scenen.

”Riktigt stolta över honom”

I publikhavet kryllade det av Zlatanister.

– Det har varit lite skämmigt att den inte har haft nånstans att vara, säger Berit Söderholm, som glädjer sig över att den utdragna processen fått ett slut.

Vännerna Alaa och Sara hade även de begett sig till Stadiontorget.

– Han har ganska mycket betydelse då han kommer från vår stad och har blivit så stor. Vi är riktigt stolta över honom, säger Alaa.

Bengt Larsson anlände i sin blåvitrandiga Malmö FF-halsduk.

– Att han inte får guldbollen fattar jag absolut inte. För någon större än han finns inte, säger Bengt Larsson bestämt.

Läget till Stadions fördel

Vad betyder han för Malmö då?

– Massor, massor, massor.

Vad tycker du om att statyn ska stå här på Stadiontorget?

– Den är lite stor men han är ju stor ju, skrattar Larsson.

Just platsen för statyn har varit omdiskuterad, men till slut landade det i att det blev i Malmö istället för i Stockholm.

– Jag tycker det är rätt så bra här. Den kunde varit på Rosengård med men jag tycker det är bättre här, eftersom Rosengård ändå ligger lite isolerat, säger Berit Söderholm, och får medhåll från vännerna Alaa och Sara.

”Störst i svensk historia”

– Jag tycker det är jättebra. Det är ett perfekt ställe, för det var här allt började.

Bröderna Luftim och Lorian hade tagit plats vid de buskar som omringar Stadionområdet, i hopp om att få en glimt av Zlatan Ibrahimovic.

– Han är den störst i svensk historia. Det är kul att han är från Malmö, det han har gjort, det han gör och det han kommer göra, säger Luftim.

Ibrahimovic betydelse kan enligt bröderna inte nog underskattas.

– Han betyder fotboll. Ingenting är omöjligt. Eller hur, Lorian, ingenting är omöjligt, säger Luftim och får medhåll av sin lillebror.

Efter invigningen utbröt kaosartade scener utanför Stadion, då många besökare försökte få en sista glimt av Los Angeles Galaxy-stjärnan.

Publisert:

LÄS VIDARE