Nätjättarna

Amazon pressar regeringen: Vill ha skatteundantag

Av: 

John Granlund

Olof Svensson

NYHETER

Amazon pressar regeringen om att få nya skattelättnader.

IT-jätten är djupt oroad över hur Sveriges nya skatt på elektronik ska påverka affärerna.

”Det är ont om tid”, skriver Amazon-lobbyisten Nisha Besara i ett mejl till finansdepartementet.

Den nya skatten på elektronik tvingar alla svenska e-handlare att höja sina priser.

Men Amazon, som just nu etablerar sig i Sverige, försöker slippa undan skatten.

I ett brev till finansdepartementet, som nyhetsbyrån Siren har begärt ut, skriver Amazon-lobbyisten Kate Tellier att företaget vill ha ett möte med finansminister Magdalena Anderssons (S) statssekreterare.

Brevet skickades i går och av det framgår att Amazon oroas hur regeringens kemikalieskatt ska påverkar affärerna när bolaget nu etablerar sig i Sverige.

I ett annat brev till departementet skriver lobbyisten Nisha Besara på byrån Rud Pedersen som har Amazon som kund:

”Det är ont om tid, då de kommer att etablera sin verksamhet i Sverige snart och lagen träder i kraft redan om några veckor.”.

Amazon vill slippa regeringens nya skatt på elektronik.

Vänder sig till regeringen

Amazonföreträdarna skriver att företaget har haft möten med Skatteverket men att myndigheten gjort klart att man inte kan ge Amazon undantag.

”Amazon har en dialog med Skatteverket om olika delar av skatten och dess implementering och eftersom verket inte har svar på alla frågor, så har de hänvisat till regeringen för att försöka få svar”, skriver lobbykonsulten Nisha Besara.

Nisha Besara vill inte svara på några frågor.

– Jag måste be att få återkomma, vi brukar inte prata om våra kunder, säger hon till Aftonbladet.

Kate Tellier, som arbetar på Amazons Europakontor i Luxemburg, föreslår att Amazon får anstånd med den svenska elektronikskatten:

”Som vi har förstått det kan ett uppskov, eller ett anstånd, endast beslutas om av lagstiftaren eller regeringen”.

Finansministern avfärdar förslaget

Regeringen träffade företrädare för Amazon så sent som i början av augusti. Då hölls ett möte mellan näringsminister Ibrahim Baylans statssekreterare och Amazon.

Nu vill bolaget träffa regeringen på nytt – för att prata om skatten på elektronik. Den här gången föreslår bolaget en statssekreterare på finansdepartementet.

”Vi skulle uppskatta möjligheten att berätta om Amazons affärsverksamhet och planer för Sverige, samt ha ett utbyte om de frågor som vi pekar på i det här brevet”, skriver Kate Tellier.

Finanasminister Magdalena Andersson avfärdar Amazons förslag.

Men från regeringens sida så avfärdar man Amazons förslag om ett undantag:

”I svensk rätt gör vi inte specifika undantag eller överenskommelser med vissa företag, utan vi har generella skatteregler som gäller lika för alla. I det långa loppet skapar det ett förutsägbart och rättvist företagsklimat. Det kan hända att vi behöver ha ett möte med dem för att klargöra detta”, uppger finansminister Magdalena Andersson (S), i en mejlkommentar.

Från Amazons sida säger betonar man att syftet med breven till regeringen inte har varit att helt undvika kemikalieskatten. I stället menar bolagets PR-chef Nick Capling att det är en tidsbegränsat undantag från skatten man har varit ute efter:

“Brevet slår tydligt fast att allt som vi har bett om är mer tid för att förstå och implementera den här komplexa lagen”, skriver Caplin i ett mejl till Aftonbladet.

Kemikalieskatten infördes 2017 och omfattar bland annat hemelektronik. Som en lösning på att utländska och svenska säljare kom att beskattas olika beslutade regeringen i april om att skatten även ska gälla vid e-handel. Lagen träder i kraft i oktober.

Aftonbladet granskar nätjättarna

Aftonbladet har i en rad artiklar berättat om regeringens arbete för att locka hit nätjättarna Amazon, Google och Facebook. 2017 skrev tre av regeringens tyngsta ministrar ett brev till Amazons vd Jeff Bezos där de vädjade om att hans företag skulle etablera sig djupare i Sverige.

Samma år sänkte regeringen elskatten för it-jättarnas serverhallar – med 97 procent.

Aftonbladet har också kunnat visa hur Amazon fick igenom flera ändringar i dåvarande näringsminister Mikael Dambergs (S) citat - som användes till it-jättens reklamkampanj om lanseringen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

10 miljoner i jackpott: Expertens stryktips - allt om spikarna här.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nätjättarna

LÄS VIDARE

Så öste regeringen pengar över it-jättarna – men jobben försvann

ÄMNEN I ARTIKELN

Nätjättarna

Amazon

Finansdepartementet

Regeringen

Nisha Besara

Skatteverket