Nationalekonomen Assar Lindbeck har avlidit

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Assar Lindbeck, född den 26 januari 1930 i Umeå, var nationalekonom och professor emeritus i nationalekonomi. Arkivbild.
Foto: Anna Littorin
Assar Lindbeck, född den 26 januari 1930 i Umeå, var nationalekonom och professor emeritus i nationalekonomi. Arkivbild.

Professor emeritus i nationalekonomi, Assar Lindbeck, har avlidit, uppger anhöriga för TT.

Under många år var han mycket framträdande i den ekonomisk-politiska debatten.

– Pappa var i bra form, han forskade och jobbade in i det sista, men de sista två månandena gick det snabbt utför, säger Dan Lindbeck, Assar Lindbecks son.

Assar Lindbeck blev 90 år gammal och ännu under den sista tiden var han aktiv och engagerad i sitt arbete och deltog bland annat i reportage i SR:s Studio 1.

– Han skickade in något till publicering i European Economic Review som är ganska svår att få in saker i, där kom han med, men det var väl det sista som han gjorde, säger Dan Lindbeck.

Från 1964 till 1971 var Assar Lindbeck professor vid Handelshögskolan. 1971 böt han arbetsplats och blev professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Under åren 1971–1994 var Lindbeck ledamot av Vetenskapsakademiens Nobelpriskommitté för ekonomi. Från 1981 var han även dess ordförande.

Assar Lindbeck förknippades länge med Socialdemokraterna men under valrörelsen 1982 lämnade Lindbeck partiet till följd av deras inställning till löntagarfonderna. Lindbeck var redan tidigt emot idén.

I december 1992, i samband med den ekonomiska krisen i Sverige, fick Assar Lindbeck i uppdrag att leda Ekonomikommissionen, som blev mer känd som Lindbeckkommissionen. Kommissionens uppdrag var att komma med förslag för att förbättra Sveriges ekonomi och konkurrenskraft.

Assar Lindbeck forskade inom nationalekonomi i över 60 år, han är akademiskt mest känd för sin forskning kring så kallade "insiders" och "outsiders" på arbetsmarknaden. Tillsammans med Dennis Snower publicerade Lindbeck 1988 boken The Insider–Outsider Theory of Unemployment.

Publicerad: