Oslo

Kvinna på ”Rave Cave”-festen: Fick dra ut medvetslösa

Av: 

Nora Fernstedt

NYHETER

Mitt i festligheterna upptäcks medvetslösa personer på golvet.

Bunkerfesten i Oslo tog en dramatisk vändning när dödliga halter kolmonoxid spreds i lokalen.

– Vi kände att vi blev yra och höll på att svimma, säger en festdeltagare till NRK.

Omkring 200 personer personer tros ha befunnit sig i bunkern där rejfvesten hölls under söndagsnatten.

Festen hade planerats i veckor och gick under smeknamnet ”Rave Cave”. Många Oslo-ungdomar visade intresse på det hemliga Facebook-evenemanget.

Deltagarna fick instruktioner om att anlända till bunkern utspridda i små grupper under ett tidsspann – allt för att inte locka dit polisen.

Två bärbara dieselaggregat användes för att att ge ljus och musik i lokalen. Dessa pekas ut som orsak till att sju personer blev kolmonoxidförgiftade.

”Plötsligt gick strömmen”

En kvinna i 20-årsåldern berättar för NRK att festen pågick utan problem i flera timmar. Sedan ändrades situationen dramatiskt – plötsligt gick strömmen och ljuset och musiken försvann.

Hon berättar att aggregaten stod i ett rum som var låst med metalldörr. Men några hade brutit sig in i rummet.

– När vi gick in dit träffade gasen oss rakt i ansiktet. Vi blev jätteyra, men såg att det låg tre medvetslösa killar där, berättar hon.

Sju medvetslösa personer fick föras till sjukhus efter att de blivit kolmonoxidförgiftade under en ravefest i en bunker i Oslo. Totalt har 25 personer uppsökt vård efter bunkerfesten.

”Viktigaste var att få ut dem”

Hon och några andra försökte skaka liv i pojkarna, men utan respons. Då försökte de i stället dra dra ut dem, men behövde pausa flera gånger eftersom de själva blev yra av gasen.

– Der var väldigt läskigt, men det viktigaste var att få ut dem, för vi visste inte hur länge de hade varit där inne, säger kvinnan.

Polisen upptäckte festen av ren slump. De träffade på flera ungdomar i området St Hanshaugen som verkade mycket förvirrade. Dessa kunde leda polisen till bunkern.

Utanför låg sju medvetslösa personer, misstänkt kolmonoxidförgiftade.

Räddningstjänsen: Livsfara

Enligt festarrangörerna hade dieselaggregaten placerats i ett låst rum där det fanns ventilation. Men något sådant rum finns inte, uppger både polisen och räddningstjänsten för VG.

Det fanns inte heller några ordentliga utrymningsvägar i bunkern, som enligt polisen är omkring 70 meter djup och formad som ett E. Ingången är en gånger en meter stor.

– Poängen är att vi hade stoppat den här festen direkt, oavsett om luftflödet hade varit bra. Risken för kvävning var bara en av många saker vid denna händelse som utgjorde livsfara, säger Lars Magne Hovtun vid Oslos brand- och räddningstjänst till VG.

Stora styrkor från polisen och räddningstjänsten skickades tidigt under söndagsmorgonen till en bunker i Oslo.

”Hade kunnat gå riktigt illa”

Kvinnan i 20-årsåldern låg under söndagen inne på sjukhus för att få syrgas.

– Vi läser i tidningarna att en överläkare kallat det här ”kollektivt självmord”. Det är helt sjukt att tänka på. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger hon till NRK.

Enligt räddningstjänsten var det bara omkring 16 procent syre i lokalen – och långt över dödliga doser kolmonoxid på de värsta ställena.

25 till sjukhus

Sammanlagt 25 personer fick föras till sjukhus efter händelsen, varav två poliser som hjälpt festdeltagare ut ur bunkern.

Fem av personerna uppgavs först vara kritiskt skadade. De ska ha behandlats i en trycktank, som ökar syretillförseln i kroppen. Senare under dagen meddelade Oslo universitetssjukhus att ingen hade livshotande skador.

Sent på söndagskvällen låg tre personer kvar på sjukhuset för observation.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

25 till sjukhus efter bunkerfest

ÄMNEN I ARTIKELN

Oslo

Norge