Mejla

Andreas Hansson

Isabelle Gulldén om de orimliga kraven på kvinnor – även i sport

Timid men livsavgörande röst i dagens ”Sommar i P1”

NYHETER

Det är många som vill bestämma över våra kroppar.

Isabelle Gulldéns sommarprat tar avstamp i glåporden hon fick efter sig från de coola killarna under lågstadiet, från den dumpade expojkvännen och från tränaren.

Isabelle Gulldén säger själv att hon inte är den som tar plats, fram tills det gäller handbollen. Och nog håller hon sig lite väl krampaktigt i sitt manus och rösten kryper ibland lite långt bak i halsen. Men hon har flera viktiga ärenden och tänder bitvis till rejält.

Isabelle Gulldén
Isabelle Gulldén

Idrott ska stå för hälsosamma ideal, men för Isabelle Gulldén blev den en fiende som skulle bekämpa hennes övervikt med portioner så små att hon inte orkade prestera längre. Tills hon fick kontakt med en dietist som kunde sin sak och gav henne portioner så stora att hon knappt orkade äta dem. Plötsligt fick livet färger och kraft igen.

Viktigt råd

Låtlistan pendlar mellan kritikernas favoriter, som Bruce Springsteen, till de inte lika creddiga, men på sina håll omåttligt folkliga, Stiftelsen. Deras ”Vart jag än går” blir en käftsmäll efter att Gulldén riktat sig till alla där ute som kämpar mot en destruktiv kroppsuppfattning: sök hjälp. Att be om den hjälpen gör dig inte svag utan stark.

Gulldén tar också med kraft i rösten upp de konflikter som skildrats i pressen tidigare: petningen av förbundskaptenen Torbjörn Klingvall, de eviga turerna i rumänska Bukarest för att sedan åter landa i provocerande skillnader mellan kvinnor och män, som inom svensk handboll krigades bort 2017. Men också om Internationella handbollsförbundets förslag om att tvinga på kvinnor sexigare spelkläder för att locka fler tittare.

Svårt för idrottsanalfabet

Det finns fortfarande de som vill bestämma över våra kroppar, inte minst kvinnors.

Röster som Isabelle Gulldéns är livsavgörande.

För mig som idrottsanalfabet tar det dock tre lyssningar och lite googlande för att dras med i de rena sportredogörelserna.

”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och i finns på Sveriges radios hemsida.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Gulldén om viktkommentarerna: ”Har gjort så ont”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Isabelle Gulldén

Handboll