Tonvis gammalt godis smugglas över bron

Stora mängder otjänligt godis med säljförbud i Sverige har smugglats från Malmö och sålts mitt i Köpenhamn.

Inspektörer har nu stoppat närmare 100 ton olagliga sötsaker redan i Malmö, rapporterar SVT.

Organiserade kriminella pekas ut som ansvariga.

Jakten startade i början av juni 2017, då danska livsmedelsinspektörer dök upp vid åtta godisbutiker i Köpenhamn. Parallellt gjorde deras svenska kollegor razzia hos fem grossister i Malmö.

En av butikerna i Köpenhamn kunde inte redogöra för varifrån han köpt 72 procent av det godis som sålts senaste åtta månaderna – totalt 68 ton godis och choklad.

Operationen döptes till Tors hammare och blev startskottet för det pågående dansk-svenska samarbete mot godisfusk för stora skattepengar.

Enligt ansvariga vid Fødevarestyrelsens rejsehold, danska Livsmedelsverkets särskilda enhet för misstänkt livsmedelsfusk, handlar det typiskt om småföretagare som smugglar godis av okänd kvalitet från en säljare Sverige.

– Vi kan konstatera att danska mindre verksamheter kör till Malmö och hämtar godis, och så betalar de inte avgifter och har heller inte spårbarhet på varorna, säger Michael Rosenmark, chef på Fødevarestyrelsens rejsehold, till SVT.

Bakgrunden till smugglingen är den danska sockerskatten, som ligger ovanpå momsen om 25 procent. De pengarna gör hanteringen mycket lönsam för smugglarna. För varje ton oskattade sötsaker har man lurat danska staten på cirka 46 000 kronor som går i egen ficka istället.

Både Skatteverket och livsmedelsinspektörer i Malmö har nu trappat upp kontrollerna.

Bland det man upptäckt vid tillslag i Malmö är tonvis med godis som fått saluförbud. Det handlar om flera år gammalt godis, förfalskat godis, falska etiketter och godis som packats om för att kunna säljas i Danmark.

Den olagliga verksamheten har kantats av moms- och skattefusk.

Godisfusket pekas ut som en del av den organiserade brottslighetens verksamhet för att tjäna stora pengar.

Läs också:

Publisert:

LÄS VIDARE