Eric Torells mamma: ”Oerhört lättad”

TT

Publicerad 2019-04-12

Lättad. Katarina Söderberg, mamma till Eric Torell, vill att åtalet ska resultera i att det blir klarlagt hur hennes son Eric Torell, som hade Downs syndrom, kunde bli ihjälskjuten av polisen förra sommaren. Hon vill också att polisutbildningen förändras så att liknande saker inte ska kunna ske igen.

Oerhört lättad. Så sammanfattar Eric Torells mamma Katarina Söderberg beskedet att alla tre poliserna åtalas. Men hon är fortsatt kritisk och besviken på polisens agerande, både under och efter den tragedi som kostade hennes son livet.

Totalt avlossade polisen 25 skott mot Eric Torell som hade både Downs syndrom och autism. Tre skott träffade, ett i magen och två i ryggen. Nu åtalas en polis för vållande till annans död. Två andra poliser, var av ett befäl, åtalas för tjänstefel.

Eric Torells mamma Katarina Söderberg blev glad när nyheten om åtalet mot poliserna kom.

– Jag känner mig oerhört lättad. Jag försökte stålsätta mig utifall att det hade blivit annorlunda, men nu känns det bra. För nu kanske vi äntligen kan få reda på vad som hände och hur det kunde gå så här fel, säger Katarina Söderberg.

Skjuten i ryggen

Omständigheterna till trots kan hon ha förståelse för att poliserna drog sina vapen och sköt.

– De visste ju inte. Det hade kunnat vara en farlig person och de har rätt att använda nödvärn. Men varför så många skott? Det första skottet gick in i magen och sedan in i levern, varpå han föll, men sedan fortsatte de att skjuta honom, fast nu i ryggen. Enligt rättsläkaren hade han troligen överlevt det första skottet. Det var de där andra som dödade honom, säger Katarina Söderberg.

TT: Har du haft någon kontakt med polisen under den här tiden, har någon hört av sig?

– Nej, vi har inte haft någon kontakt alls. Inget samtal, ingen ursäkt – ingenting. Inte ens när det stod klart att det hade gått så här fel. Jag tycker åtminstone att man hade kunnat beklaga sorgen, att någon representant från Polismyndigheten hade hört av sig. Men vi har inte hört någonting och det tycker jag är jättedåligt.

Vill ha upprättelse

TT: Vad hoppas du på nu?

– Att Eric ska få upprättelse. Eric var väldigt rättvis av sig och det hade varit viktigt för honom och det är viktigt, inte bara för honom utan för alla med Downs syndrom eller utvecklingsstörning. Jag hoppas att vi ska få klarhet i vad som hände, hur det kunde gå så här fel, och att de förändrar polisutbildningen, för så här får det inte gå till. Det är enda sättet för att Erics död inte ska ha varit förgäves.