Algerisk opposition nobbar arméchefs förslag

avTT

Foto: Anis BelghoulAP/TT
En demonstrant med en mask där artikel 102 i grundlagen har kryssats över. Bilden är från protesterna i Algeriet i fredags.

Algeriets arméchef Ahmad Gaid Salah lyfte i ett uttalande på lördagen åter sitt förslag att förklara president Abdelaziz Bouteflika oförmögen att utöva sitt ämne, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta kan ske genom att åberopa artikel 102 i landets grundlag.

Den sjuklige 82-årige Bouteflika har bara setts till vid ett fåtal offentliga sammanhang sedan han fick ett slaganfall 2013. Han har då varit rullstolsburen, och många utgår från att han har svårt att kommunicera.

Salah sade också åt oppositionen att inte försöka underminera militären, och hävdade att majoriteten av folket stödjer arméchefens plan medan vissa motsätter sig den, skriver Reuters.

– I dag marscherar jag mot att tillämpa artikel 102, sade en demonstrant till al-Jazira under de massiva protesterna i fredags.

Hon tillade, i likhet vad många andra demonstranter uttryckt, att det bara är ett sätt för makteliten att sitta kvar. Protesterna har den senaste tiden kommit att rikta sig även mot militärledningen och regimen i sin helhet.