Brott

Misstänkt gravskändare gripen

Misstänks ligga bakom skändningen av 11-åriga Ebba Åkerlunds grav

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Den man som misstänks ha skändat Ebba Åkerlunds grav i Stockholm vid upprepade tillfällen är nu gripen.

Det är en 59-årig polsk medborgare.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city, i ett pressmeddelande.

11-åriga Ebba Åkerlund dog i terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017. Sedan slutet av 2017 har hennes grav vandaliserats vid flera tillfällen.

Nu har polisen gripit en 59-årig man som misstänks ligga bakom vandaliseringen. Han misstänks även för att ha utsatt personal i kyrkan för olaga hot.

Greps efter arresteringsorder

59-åringen, som är polsk medborgare, greps efter att hans hemland Polen utfärdat en europeisk arresteringsorder eftersom mannen är dömd till fängelse i sitt hemland.

I fredags utfärdades arresteringsordern och i måndags kunde han gripas.

Åtal har sedan tidigare väckts mot mannen och ett datum för rättegång fastställdes tidigare till den 8 mars.

Mannen, som är hemlös och inte har någon uppgiven adress i Sverige, dök dock inte upp och ett nytt rättegångsdatum fastställdes till 5 juni.

Polisen: ”En lättnad”

Parallellt har polisen drivit en process via Schengensamarbetet för att få en europeisk arresteringsorder utfärdad. Mannen är hemmahörande i Polen och är där efterlyst för att avtjäna ett två-årigt fängelsestraff. En begäran från Sverige skickades till Polen i november 2018 och i fredags utfärdades den.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många och han har tagit väldigt mycket av polisens tid och resurser i anspråk. Han har varit misstänkt för betydligt fler brott än de han nu står åtalad för, men dessvärre har vi fått lägga ned dem på grund av bevisproblem. Den europeiska arresteringsordern var den förutsättning vi behövde för att slutligen kunna gripa och frihetsberöva honom, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Skändade Ebbas grav – 59-årig man åtalas

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Polen

Sverige