Fem personer fjällräddade med helikopter – hade förkylningssymtom

Fem personers fjällvistelse slutade i en akut räddningsinsats.

Fjällräddningen och polishelikopter fick rycka ut till en stuga i Vålådalen efter att personerna uppvisat förkylningssymtom.

– Det gick inte att utesluta att det var covid-19, säger Catrin Hedqvist, RLC-befäl på polisen.

Svenska fjällvärlden lockar semesterfirare och fjällräddningen har vädjat om att personer som hamnar i nöd ska vara ärliga om de har eventuella symtom på corona.

På söndagsmorgonen larmades polisen, som samarbetar med fjällräddningen, om att fem personer i en stuga i Vålådalen, Åre, blivit sjuka.

– Jag vet inte vad det var för stuga, om den var en privat eller ej. Vid sådana här ärenden kontaktar vi alltid läkare och sjukvård som gör en bedömning om det är ett ambulansärende eller om det inte är det, i så fall kan de stanna i stugan, säger Catrin Hedqvist, RLC-befäl på polisen region Nord.

Uppvisade förkylningssymtom

Personerna hade börjat känna sig sjuka och uppvisade förkylningssymtom som inte gick att utesluta vara covid-19.

– Den här gången gjordes bedömningen att de skulle tas med till sjukvården för kontroll och då assisterade vi med transport, säger Catrin Hedqvist.

Arkivbild på polishelikopter.
Arkivbild på polishelikopter.

Tio timmar lång räddningsinsats

Fjällräddningen fick rycka ut till stugan och personerna fördes till sjukvården med hjälp av polishelikopter. Insatsen inleddes strax vid 9.30-tiden på söndagsmorgonen. Först tio timmar senare, vid 19.22, var räddningsinsatsen avslutad.

– Det har tagit tid med tanke på att det rörde sig om misstänkt covid-19 och att man då vidtagit försiktighetsåtgärder under räddningen. Då tar det lite längre tid, men de tas nu om hand av vården, säger Catrin Hedqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE