Rymden

Rymdsond tog rekordskarpa solbilder

Av: 

TT

Solens yta fotograferad av sonden Solar Orbiter.
Solens yta fotograferad av sonden Solar Orbiter.

NYHETER

En rymdsond utvecklad av den europeiska rymdorganisationen ESA och USA:s rymdfartsmyndighet NASA har tagit de mest närgångna bilderna på solen någonsin.

Sonden, kallad Solar Orbiter, skickades upp från Cape Canaveral i amerikanska Florida i februari och fullföljde sitt första varv runt solen – på 7,7 miljoner mils avstånd – förra månaden. Bilderna den skickat tillbaka till jorden har fått forskarna att jubla.

– När de första bilderna kom var min tanke: det är inte möjligt, de kan inte vara så bra, säger David Berghmans vid Belgiens kungliga observatorium.

– Vi kan redan se spår av oerhört intressanta fenomen vi inte kunnat observera i detalj förut, säger ESA-forskaren Daniel Muller.

För första gången fotograferade sonden så kallade campfires – lägereldar – på solens yta. De små explosionerna kan vara förklaringen till att solens korona, som dess yttre atmosfär kallas, är 300 gånger varmare än själva ytan.

Den minsta lägerelden som kunnat urskiljas på bilderna är runt 40 mil bred – flera miljoner gånger mindre än de solstormar som kan ses från jorden.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Peter fångade den ovanliga synen på natthimlen

Komet kan ses från Sverige i veckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Rymden

Nasa

Solen

Forskning & vetenskap